Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 10. září

Večerní zprávy 10. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:11 – Zastupitelé jako externí poradci?

Jsou zastupiteli – a zároveň mají smlouvy se svou městskou částí jako externí poradci. Radnice Prahy 11 uzavřela podle zjištění Seznamu smlouvy se třemi členy zastupitelstva za ODS a ANO – na odměnách si přišli až na 25 tisíc měsíčně.

03:58 – Věra Jourová místopředsedkyní EK

Pro jedny nebývalý úspěch, pro druhé funkce s nejistým cílem a slabé portfolio. Eurokomisařka Věra Jourová získala v nově složené komisi post místopředsedkyně – jeden z osmi, které se obsazují. V novém týmu Ursuly von der Leyenové bude mít na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost.

10:03 – Trend moderních zoologických zahrad

Zoo je tu hlavně pro zvířata, až potom pro lidi. To je trend moderních světových zahrad – včetně těch tuzemských. Řada z nich tak třeba přestala pojmenovávat nová mláďata a kvůli zachování zdravého chovu některá zvířata raději utratí.

12:15 – Ministryně Benešová odmítla změny v zákonu

Změny ostře sledovaného zákona nebudou. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odmítla přistoupit na hlavní požadavky iniciativy Rekonstrukce státu k zákonu o státním zastupitelství. Vyplynulo to z jejich dnešního jednání. Organizace v zákoně kritizuje složení výběrových komisí, které mají vedoucí státní zástupce vybírat. A nelíbí se jí ani příliš krátké lhůty, během kterých musejí z funkce odstoupit dosavadní šéfové žalobců – tedy Pavel Zeman, Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan. Sama ministryně s kritikou nesouhlasí, a tvrdí, že ministerstvo se s připomínkami vypořádalo dostatečně.

13:27 – Spor o sochu maršála Koněva

Týdny emocí míří ke konci – blíží se totiž rozhodnutí o budoucnosti sochy maršála Koněva na Praze 6. O dalším osudu pomníku budou jednat zastupitelé městské části. Ve hře je přemístění sochy do areálu ruské ambasády nebo přesun do Ruska, jak podle ruských médií navrhla sama dcera maršála.

15:35 – Agent CIA v Kremlu

CIA měla agenta v srdci Kremlu – donášel informace přímo ze stolu ruského prezidenta Vladimira Putina. Po více než 10 letech služby ale americká rozvědka vysoce ceněného špiona musela stáhnout – a to kvůli prostořekosti amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované