Hlavní obsah

VŠTE se na univerzitě třetího věku zaměří na seniora jako spotřebitele

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) , která je jediná svého druhu v kraji, zahajuje výuku univerzity třetího věku. Chce se zaměřit na téma Ochrana seniora jako spotřebitele. Výuku zahájí v listopadu.

Článek

„Starší spoluobčané jsou hlavním cílem nekalých obchodních praktik a podvodů. Hůře se orientují při uzavírání smluv, podléhají klamavé reklamě, mají nedostatky v oblasti finanční gramotnosti. Proto jim v průběhu zimního semestru chceme ve spolupráci s kolegy z České obchodní inspekce poskytnout své zkušenosti, aby získali kompetence a dovednosti lépe se bránit. To přeci dává veliký smysl a musím říci, že se na výuku velmi těším,“ říká jeden z autorů projektu za VŠTE František Kotrba.

Škola chce na na téma ochrany seniorů s univerzitou třetího věku navázat i dalšími projekty. „Připravujeme pro další semestry například kurzy práce s počítačem či angličtinu pro seniory, základy finanční gramotnosti a díky našemu technickému zázemí i trénink mozku,“ uvedla koordinátorka Univerzity třetího věku VŠTE Pavla Homolková.

VŠTE vznikla v Českých Budějovicích roce 2006, je to veřejná vysoká škola neuniverzitního typu. Nabízí tři magisterské a inženýrské a pět bakalářských oborů. VŠTE navštěvuje přibližně 4000 studentů. „Jsme nejmladší veřejnou vysokou školou a stále rosteme. V září jsme otevřeli základní školu a též o myšlence připojit se k Asociaci univerzit třetího věku jsme uvažovali delší dobu. Zbrzdila nás ale protiepidemická opatření. Jsem proto velice rád, že jsme se opět mohli vrátit ke kontaktní výuce, kterou pro důstojný start nového projektu považujeme za důležitou, a nabídnout seniorům možnost dalšího smysluplného vzdělávání,“ uvedl rektor VŠTE Vojtěch Stehel.

Reklama

Doporučované