Hlavní obsah

Vůdce IS Bagdádí po pěti letech vystoupil na kameru a slíbil pomstu

Bagdádí se po pěti letech objevil na videu IS.Video: Klára Galová, AP, Reuters

 

Reklama

Vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí se po pěti letech objevil na propagandistickém videozáznamu. Na videu potvrzuje, že bitva v obci Baghúz, která byla poslední baštou islamistů v Sýrii, skončila. Slibuje nicméně pomstít bojovníky IS, kteří byli zabiti nebo uvězněni. Záznam zveřejnila propagandistická agentura IS Al-Furkán. Jak poznamenala agentura Reuters, pravdivost videa nebylo možné nezávisle ověřit.

Článek

Kdy byl 18minutový videozáznam natočen, není jasné. Bagdádí na něm nicméně zmiňuje některé nedávné události jako například vítězství Benjamina Netanjahua v izraelských parlamentních volbách, pád alžírského prezidenta Abdal Azíze Butefliky i súdánského vůdce Umara Bašíra. Hovoří rovněž o nedávných útocích na Srí Lance, při kterých zahynulo přes 250 lidí.

Islámský stát byl na vrcholu moci v roce 2014, kdy 29. června vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát. V Iráku byl IS definitivně poražen v prosinci 2017, zahynulo nejméně 80 000 lidí.

V Sýrii byl Islámský stát v říjnu 2017 vytlačen arabsko-kurdskou milicí z města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta IS v Sýrii. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl ale Islámský stát poražen až letos 23. března.

Reklama

Doporučované