Hlavní obsah

Vyčerpaný ministr. Tvář rakouského boje s pandemií končí

Foto: Profimedia.cz

Odcházející rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober.

Reklama

V rakouské vládě končí její nejoblíbenější ministr, který v popularitě šlapal na paty i kancléři Sebastianu Kurzovi.

Článek

Stal se tváří rakouského boje proti pandemii koronaviru, který musel začít řídit hned měsíc po svém nástupu do vládní funkce. A byl také jedním z nejpopulárnějších ministrů současné rakouské koaliční vlády lidovců a Zelených. Teď rakouský ministr zdravotnictví a sociálních věcí Rudolf Anschober oznámil svou rezignaci.

Nekončí kvůli aférám nebo politikaření, ale ze zdravotních důvodů. „Republika potřebuje ministra zdravotnictví, který je stoprocentně fit,“ oznámil v úterý dopoledne dojatý ministr, který se v posledních 15 měsících stal zdaleka nejviditelnějším členem vlády kancléře Sebastiana Kurze. Ve funkci ho má v příštích dnech nahradit vídeňský praktický lékař Wolfgang Mückstein.

Výhrůžky a policejní ochrana

„Pandemie nedělá přestávky, proto ji nemůže udělat ani ministr zdravotnictví,“ dodal šedesátiletý politik Zelených s tím, že se rozhodl rezignovat na svou funkci po konzultaci se svými lékaři. Anschober se po roce a čtvrt ve funkci cítí přepracovaný a vyčerpaný, prodělal dva oběhové kolapsy a byl hospitalizován. V příštích týdnech se chce proto věnovat svému zdraví a pak napsat politický román.

Ve svém úterním projevu řekl, že posledních 15 měsíců mu připadalo jako 15 let. Byl ale i kritický k chování zemských premiérů při třetí vlně epidemie. Politik také zmínil, že čelil výhrůžkám smrtí, kvůli kterým měl od loňského listopadu policejní ochranu.

Foto: Profimedia.cz

Ministr Anschober při úterní tiskové konferenci, na které oznámil svůj odchod z vlády.

Rakouský týdeník Profil o ministrovi letos v únoru napsal, že měl ministr promyšlené a klidné chování, kvůli pomalému začátku očkování proti covidu-19 se ale dostal pod rostoucí tlak. Připomíná i jeho prohry: soudem smetená vládní nařízení nebo nefunkční koronavirový semafor. Narážel přitom na nevstřícnost ministerstev řízených lidovci nebo pravomoci vlád spolkových zemí.

Profil zároveň připomíná, že Anschober vytrvale ignoroval a nekomentoval ústrky a kritiku od koaličního partnera a byl trpělivý při komunikaci se zemskými hejtmany. „Anschober je nejpopulárnějším ministrem. Je jediný ve vládě, který se může podle průzkumů popularity přiblížit kancléři Kurzovi,“ dodává týdeník. Svého koaličního partnera ani kancléře Kurze přitom Anschober ve svém rezignačním projevu ani jednou nezmínil, upozorňuje web OE24.

Šéfredaktorka deníku Kurier Martina Salomonová označuje Anschobera za sice oblíbeného, ale často až příliš váhavého ministra, který se věnoval mikromanagementu a pozdě obsazoval volné pozice ve zdravotnictví. „Sám sebe vnímal jako politika otevřeného k dialogu, ale často byl při rozhodování prostě slabý,“ píší noviny. Podle nich Zelení počítali s Anschoberem jako s možným prezidentským kandidátem, jeho politická kariéra teď tak nemusí končit definitivně.

Poděkování od prezidenta, kancléře i opozice

Ministrovi už poděkoval prezident Alexander Van der Bellen. „Jménem republiky i osobně děkuji za vaši neúnavnou práci v této nekonečně těžké a stresující době pandemie. Přeji vám rychlé uzdravení a vše nejlepší do budoucna!“ napsal na Twitteru někdejší Anschoberův spolustraník.

Díků se dostalo ministrovi i v prohlášení kancléře Kurze. „Z mnoha osobních rozhovorů, celonočních schůzek a někdy obtížných jednání s ním vím, jak byl odhodlaný při výkonu své práce ministra zdravotnictví. Jeho rezignace ukazuje, že pandemie je zátěží nejen pro všechny obyvatele, ale také pro politicky odpovědné osoby, které jsou ve službě dnem i nocí a musí činit rozhodnutí,“ stojí v textu zveřejněném agenturou APA.

Díky odcházejícímu ministrovi vyjádřila i šéfka opozičních sociálních demokratů Pamela Rendiová-Wagnerová. „Vážím si vašeho obtížného rozhodnutí. Chtěla bych vám poděkovat za vaše odhodlání v posledních 14 měsících a přeji vám rychlé uzdravení a osobně vše nejlepší do budoucna,“ napsala politička na Twitteru.

Politici opozičních Svobodných, kteří Anschobera v minulosti vyzývali k rezignaci, teď označili ministra za oběť vlastních přehnaných pracovních ambic a také ústrků koaličních lidovců.

Rakousko, Polsko a Slovensko dva, Česko čtyři

Ministři zdravotnictví se měnili už ve všech sousedních státech Česka, tedy kromě spolkové vlády v Německu, kde zůstává ve funkci Jens Spahn z CDU, i když ani jemu se nevyhnula kritika. Zatímco Česko má už čtvrtého ministra, na což rakouská média v kontextu Anschoberovy rezignace upozorňují, Polsko a Slovensko mají od začátku pandemie „jen“ druhého šéfa zdravotnictví.

Anschoberova rezignace je třetí změnou v Kurzově vládě. Kvůli kritice nedostatečné státní pomoci kulturní obci v koronavirové krizi rezignovala státní tajemnice pro kulturu Ulrike Lunaceková za Zelené a kvůli skandálu s opsanou diplomovou prací pak lidovecká ministryně práce Christine Aschbacherová.

Reklama

Doporučované