Hlavní obsah

Východočeské divadlo připravuje hru o Boženě Němcové

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Východočeské divadlo v Pardubicích začalo zkoušet inscenaci Jako břitva, kterou napsala Lenka Lagronová. Text je na motivy života, díla a odkazu Boženy Němcové. Inscenaci poprvé uvedlo Národní divadlo v roce 2016.

Článek

Hlavní roli ztvární Martina Sikorová, režie se ujal Radovan Lipus. „Je to krásná a nesnadná partitura pro 14 rozmanitých hereckých hlasů. Divoká plavba proti proudu času někam do poloviny 19. století, ale přitom vlastně do naší současnosti,“ řekl Lipus.

Podle režiséra je hra o odvážné jinakosti, není životopisná a nelíčí životní příběh spisovatelky. „Básnivými doteky se přibližuje k tomu, co je v jejích osudech neuchopitelné. Co je vnitřní svoboda. Z jakých niterných vláken byla utkána mimořádná, složitá osobnost české ženy, jež překonala svou dobu nejen jako spisovatelka,“ řekla dramaturgyně Jana Pithartová.

Premiéru divadlo naplánovalo na 20. března. Uvede ji ale jen v případě, že bude příznivá epidemická situace. „Zda se premiéra opravdu uskuteční, se v současné chvíli dá jen velmi obtížně odhadovat,“ řekl mluvčí divadla Radek Smetana.

Reklama

Doporučované