Hlavní obsah

„Vymývání mozku“ od prvního dne školy. Z čínských dětí mají být vlastenci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Cíl čínské reformy školství je jasný – „zasít semínka lásky ke straně, zemi a socialismu do mladých srdcí“. Od prvních tříd po vysoké školy, studium nově zpestří ideologické myšlení Si Ťin-pchinga. Rodiče příliš nadšení nejsou.

Článek

Na čínské žáky první školní den čekala veliká změna – zbrusu nové učebnice plné „myšlenek Si Ťin-pchinga“. Letošní školní rok tak naplno startuje kampaň komunistické strany, která si klade za cíl rozšířit Si Ťin-pchingův kult osobnosti na děti od sedmi let ve snaze vychovat novou generaci vlastenců.

Ministerstvo školství uvedlo, že od 1. září zavádí Si Ťin-pchingovu politickou ideologii do celostátních školních osnov od základních škol po absolventské programy. Podle oznámení vlády nové osnovy pomůžou učitelům „zasít semínka lásky ke straně, zemi a socialismu do mladých srdcí“.

Do učebnic se dostaly i prezidentovy citáty a jeho rozzářený obličej. Na žáky základních škol tak čekají kapitoly o úspěších čínské civilizace, boji komunistické strany s chudobou a pandemií covidu-19. Lekce zpestří Si Ťin-pchingovy citáty o vlastenectví a povinnostech či jeho anekdoty o setkání s běžnými občany.

„Dědeček Si Ťin-pching je velmi zaneprázdněn prací, ale bez ohledu na to se stále zapojuje do našich aktivit a zajímá se o náš růst,“ říká jedna z učebnic. Si Ťin-pchingovy myšlenky zahrnují 14 zásad, včetně „absolutní nadvlády strany“ nad armádou a „zlepšování životní úrovně rozvojem“. Myšlenky byly v roce 2018 zakotveny i do ústavy, která mimo jiné zrušila limity funkčního období a otevřela prezidentovi cestu k neomezenému vládnutí.

Tyto zásady nyní pravidelně citují úředníci v divoce se měnících kontextech od boje s covidem-19 po literaturu a umění. Univerzity také otevřely instituty zasvěcené Si Ťin-pchingovým myšlenkám. Snaha indoktrinovat děti tak činí prezidentovu filozofii co možná nejbližší mladému publiku.

Zásah do školních osnov zapadá do širších snah komunistické strany bojovat proti všemu, co označuje jako „korupční vlivy na mládež“ – od hraní videoher a obdivování celebrit až po zahraniční vzdělávání.

Učebnice pro starší děti se zabývají složitějšími tématy, jako je letecký průmysl země a cesta k „moderní socialistické velmoci“.

Někteří rodiče a anonymní uživatelé už dali svou nespokojenost najevo na sociálních sítích. „Vymývání mozků začíná od dětství,“ napsal uživatel Weibo, čínské obdoby Twitteru. „Můžeme to odmítnout?“ ptá se další.

Wang Fej-Ling, profesor mezinárodních studií na Georgia Tech, pro The Guardian uvedl, že jsou tyto učebnice příkladem snahy komunistické strany „sázet na kult osobnosti silného vůdce podobného Mao Ce-tungovi“. „Vzhledem k tomu, co se v čínské společnosti za poslední čtyři desetiletí stalo, si však myslím, že se to mnohým rodičům nemusí líbit a pro studenty to bude nudné – ale jen málo lidí se proti tomu postaví veřejně,“ dodal Wang. „Většina lidí to pravděpodobně nebude brát příliš vážně.“

Více než desítka čínských rodičů anonymně promluvila také před novináři Financial Times. Mnozí uvedli, že jsou jim takto laděné vyučovací hodiny krajně nesympatické. „Vědomí toho, že je mé dítě nuceno studovat ideologii, je mi odporné,“ řekla matka desetiletého dítěte z východní provincie Ťiang-su. „Před svým synem ale tyto obavy vyjádřit nemůžu,“ dodala. „Je to nechutné,“ uvedl otec školačky z centrální provincie Che-nan. „Doufám, že jakmile dcera udělá zkoušky, na všechno zapomene.“

Zatímco se Čína snaží školákům vlastenectví a politické vzdělání vštípit už několik let, nové osnovy jsou primárně „o podpoře Si Ťin-pchingova kultu stejně jako o vštěpování většího smyslu pro nacionalismus,“ řekl čínský výzkumník Adam Ni pro agenturu AFP.

Odpor rodičů ilustruje překážky, se kterými se strana při šíření ideologie potýká. Její snaha naučit adorovat jediného vůdce v pamětnících vyvolává vzpomínky na dekádu trvající kulturní revoluci Mao Ce-tunga, která vedla ke smrti milionů lidí. Posledních 30 let se komunistická doktrína objevovala až na středních školách. Nyní však přišel čas zaměřit se na nejmenší.

Podle oběžníku, který tento týden vydal úřad Národních učebních výborů ministerstva školství, si studenti základních škol musí být vědomi toho, že „generální tajemník Si vede celou stranu a čínský lid“. Studenti postgraduálního studia by měli být schopni „propagovat, interpretovat a studovat jeho myšlenky“.

Někteří učitelé už svým studentům nařídili děkovat Si Ťin-pchingovi pokaždé, co si užívají volný čas dle svých představ. Minulý rok ve škole v Chang-čou zaměřené na fotbal měli studenti opakovat, že za úspěchy vděčí svému prezidentovi. Učitel jménem Čang Ťia-ťia pak v jednom z televizních výstupů řekl: „Pomohl jsem studentům k uvědomění, že nás dědeček Si všude doprovází a povzbuzuje.“

Reklama

Související témata:

Doporučované