Hlavní obsah

Výrobce houslí a violoncell je na kolenou kvůli koronaviru

Foto: Unsplash

Strunal vyrábí dřevěné hudební nástroje, housle, violy, violoncella a další.

Reklama

Firmu Strunal Schönbach, která na západě Čech vyrábí dřevěné hudební nástroje, poslala do kolen koronavirová pandemie. Společnost z Lubů na Chebsku je v konkurzu.

Článek

Firma se dostala do úpadku na konci loňského roku. Od té doby jednala s věřiteli i potenciálními investory a podařilo se jí nakonec sestavit reorganizační plán, podle kterého měla firma přežít a zotavit se. To se ale změnilo s nástupem opatření proti šíření koronaviru po celém světě.

„Některé trhy se prakticky zastavily, což dlužník nemohl při podání návrhu na reorganizaci předvídat. Nedisponuje rezervami, které by mu umožnily překlenout výrazný propad v příjmech, narůstají pohledávky za majetkovou podstatou. Je zřejmé, že dlužník nebude schopen dostát nově vzniklým závazkům ani za využití poskytnutého úvěrového financování,“ stojí v rozhodnutí soudu.

Firma s asi 40 zaměstnanci ale podle jednatele Lukáše Mikesky funguje dál a i přes vyhlášení konkurzu je naděje, že se podaří podnik znovu nastartovat.

Podle Mikesky ale firmy, které figurovaly v reorganizačním plánu, mají zájem Strunal podpořit i za současné situace. „Udělali jsme hodně úsporných opatření, přišli jsme s novým produktem a rozšířili marketing. Firma je nyní v lepší kondici, než by se mohlo zdát. Jenže jsme museli splnit zákonné podmínky a o konkurz požádat. Stěžejní pro nás bude, jestli se na podzim podaří obnovit prodej,“ řekl Mikeska.

Strunal vyrábí dřevěné hudební nástroje, housle, violy, violoncella a další. Jenže prodej hudebních nástrojů se ve světě téměř zastavil. Jde přitom o zboží, které si zákazníci potřebují fyzicky osahat. Podle Mikesky prodeje hudebních nástrojů klesly o 60 až 70 procent a jediné, co ještě funguje, je online prodej.

Dalším faktorem, jenž se na výhledu firmy podepsal, byl zákon, který měl chránit v době opatření proti koronaviru dlužníky před dopady opatření. Ten se ale nevztahuje na firmy, které se nacházejí ve stadiu povolení reorganizace, ale před schválením reorganizačního plánu.

Loni měl Strunal podle účetní uzávěrky tržby přes 30 milionů korun a celkový obrat 35,7 milionu korun. Vykázal ale ztrátu 15,5 milionu korun, v roce 2018 to byla ztráta 13,3 milionu korun. Měl 59 zaměstnanců, z toho 42 na hlavní pracovní poměr.

Reklama

Doporučované