Hlavní obsah

„Vyslyšeli jsme volání ulice!" Rumunská vláda otočila a korupčníci trestu neujdou

Rumunská vláda po protestech veřejnosti stáhne kontroverzní nařízení.

 

Reklama

Dekret o beztrestnosti některých korupčních činů rumunská vláda schválila tento týden, obešla při tom parlament.

Článek

Rumunská vláda stáhne kontroverzní nařízení o beztrestnosti některých korupčních činů, proti kterému v uplynulých dnech protestovaly v Bukurešti i v dalších rumunských městech statisíce lidí.

„V neděli se sejdeme na mimořádném zasedání vlády, abychom dekret odvolali, stáhli, zrušili ho, a abychom našli legální způsob, jak zajistit, aby nevstoupil v platnost," uvedl premiér Sorin Grindeanu. „Slyšeli jsme hlas ulice," dodal Grindeanu v narážce na obří demonstrace, které byly největšími protesty od pádu komunistického režimu v roce 1989.

Nařízení podle premiéra nebylo špatné, občané ho ale kvůli komunikaci nepochopili správně. Premiér rovněž oznámil, že bude chtít do debaty o reformě justičního systému zapojit veřejnost, jejíž část se proti nařízení kabinetu postavila.

Také v sobotu se před úřadem vlády v hlavním městě Rumunska shromáždilo zhruba 140 tisíc demonstrantů. „Chtějí nás vrátit o 50 let do minulosti,” řekl agentuře Reuters jeden z protestujících.

Kromě části rumunské veřejnosti se proti spornému dekretu postavil především prezident Klaus Iohannis, který podal stížnost k ústavnímu soudu. Znepokojení nad krokem Grindeanuova kabinetu ve středu dala najevo i Evropská komise a prostřednictvím svých velvyslanectví v Bukurešti i některé státy včetně USA, Německa a Francie.

Dekret vláda původně schválila ve zrychleném řízení, které nevyžaduje souhlas parlamentu. Měl zbavit trestnosti některé dosavadní trestné činy, včetně případů zneužití úřadu s finanční škodou menší než 200 000 lei (1,2 milionu Kč). Vláda zároveň přijala návrh zákona, který umožňoval upustit od výkonu trestu vězení u některých dalších trestných činů. S tímto opatřením by ale musel vyslovit souhlas zákonodárný sbor.

Reklama

Související témata:

Doporučované