Hlavní obsah

Vyšší platy i delší dovolená. Odboráři vystupňují tlak na Babišovu vládu

Dvě minuty z Výzvy s Josefem Středulou: Odboráři zvýší tlak na Babišovu vládu.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český zaměstnanec odpracuje za život skoro o 10 let víc než ten německý, pro to není důvod, říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Po vládě bude na podzim žádat i další zvýšení platů státních zaměstnanců.

Článek

Zatímco hnutí ANO čeká ostrý boj s ČSSD o miliardy navíc pro ministerstva vedená sociální demokracií, odboráři na podzim plánují vyrukovat s dalšími požadavky. Ty můžou ještě víc zahýbat s dosud plánovaným čtyřicetimiliardovým schodkem pro rozpočet na rok 2020.

„Budeme žádat pro učitele růst platů o 15 %, pro nepedagogické pracovníky o 10 %, u ostatních zaměstnanců o 8 %,“ vypočítává předseda největší odborové centrály v Česku, s čím půjde po vládních prázdninách za ministryní financí Alenou Schillerovou.

Celý pořad Výzva s Josefem Středulou:

Středula: ČSSD si musí poradit sama, do politiky se nechystám. Kandidaturu na prezidenta ale nevyloučil.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Odboráři také budou tradičně chtít, aby se příští rok zvýšily mzdy i v soukromé sféře. Neustupují ani od požadavku na pět týdnů dovolené, na kterou teď mají podle zákona nárok jen státní zaměstnanci.

„Je to anomální situace, když zaměstnanci v privátní sféře nemají garantovaných pět týdnů dovolené. Mělo by to být stejné,“ míní Středula. ČMKOS bude také trvat na zkrácení délky pracovní doby na 7,5 hodiny denně.

„Za čtyřicet let ekonomicky aktivního života český zaměstnanec odpracuje skoro o deset let více než německý. Pro to není důvod,“ míní Středula.

Středula ve Výzvě také hodnotí volební neúspěchy ČSSD – tradičního spojence odborářů. Vrací se i k demonstracím za odstoupení premiéra Andreje Babiše a možnosti, že by se do nich na podzim odbory zapojily – a vysvětluje, proč zatím nehodlá vstoupit do politiky.

Podívejte se na celý pořad Výzva s Josefem Středulou.

Reklama

Doporučované