Hlavní obsah

Výstavou a koncerty si Plzeň připomene country a trampský festival Porta

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň si v létě připomene slavná léta festivalu country a trampské hudby Porta, který na jeho vrcholu v roce 1989 navštívilo v Plzni na 35 000 lidí.

Článek

Plzeňané i návštěvníci města se mohou těšit na obsáhlou výstavu i koncerty. Festival Porta, který vznikl v roce 1967 v Ústí nad Labem, se po zastávkách v několika městech poprvé konal v Plzni před 40 lety, v roce 1981. Nejdříve v areálu dnes už neexistujícího výstaviště, o dva roky později se přesunul do lochotínského amfiteátru. „Vzpomínku na deset let Porty v Plzni připravilo město spolu s Plzeňským Prazdrojem,“ řekl primátor Martin Baxa.

„Porta se stala jakýmsi ostrůvkem svobodného myšlení, vyvrcholila v roce 1989, kdy se za čtyři dny na ní vystřídalo na 35 000 lidí. Byly to časy, na které se nezapomíná,“ řekl primátor.

Výstava popíše historii a atmosféru Porty v Plzni ve fotografiích, představí plakáty a časopisy Portýr i kapely a písničkáře, kteří získali ocenění na výstavišti a později v lochotínském amfiteátru. Zahájena bude v sadovém okruhu U Branky 8. července vernisáží s vystoupením Jaroslava Samsona Lenka. Později ji doprovodí U Branky koncerty Slávka Janouška a Luboše Vondráka 9. července, 16. července skupiny Klíč a 30. července E.F.S. – Experimentálního folkového studia. Na nádvoří Prazdroje se 23. července uskuteční koncert skupin COP, Žalman a spol. a Kamelot. Koncerty U Branky budou zdarma, v pivovaru za 50 korun.

Právě 80. léta patří v historii festivalu k nejúspěšnějším. Každým rokem se zvyšoval počet návštěvníků. Porta se stala jakýmsi ostrůvkem, když ne svobodného vyjadřování, tak alespoň svobodného myšlení. Tehdejší režim Portu sice podporoval, ale zároveň zakazoval nechtěné písničky i interprety, uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Výstavu připomínající plzeňský fenomén připravili Pavel „Major“ Vorel, Petr Vrobel a Michal Jupp Konečný s využitím podkladů od muzikantů, přátel a pamětníků. Na letošní připomínku Porty v Plzni naváže v roce 2022 Západočeské muzeum v Plzni výstavou.

Reklama

Související témata:

Doporučované