Hlavní obsah

Výstavy a další akce představí po celé republice kulturní dědictví čtyř zemí

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Výstavy a další akce představí letos po celé České republice kulturní dědictví UNESCO čtyř vybraných zemí. Lidé se budou moci seznámit se zajímavostmi Arménie, Běloruska, Černé Hory a Rakouska.

Článek

„Projekt Kulturní dědictví UNESCO 2021 navazuje na předchozích sedm ročníků Dnů slovanské kultury. Slavnostní zahájení se uskuteční v sobotu v 19:00 v kostele svatého Ducha ve Starém Městě na Uherskohradišťsku,“ sdělil autor projektu Jiří Králík.

„Součástí akce bude světová premiérová prezentace a slavnostní požehnání nové knihy Portrét Františka Skoriny, přednáška autorů knihy Ilji Lemeškina a Tomáše Hoskovce, česká premiéra nového krátkého běloruského animovaného filmu o Františku Skorinovi a derniéra putovních panelových výstav Kulturní dědictví UNESCO Běloruska a František Skorina,“ uvedl Králik. Humanista Skorina pocházel z dnešního Běloruska, žil na přelomu 15. a 16. století, byl vydavatelem bible v církevně slovanském jazyce.

Kulturní dědictví čtyř vybraných zemí představí pořadatelé formou putovní panelové výstavy. Chystají i výstavy o slavných osobnostech či událostech vzájemné kulturně-společenské spolupráce Arménie, Běloruska, Černé Hory a Rakouska s českými zeměmi. Počítá se i s přednáškami, koncerty, komentovanými prohlídkami a prezentací kultury příslušných národnostních menšin. „Projekt také významně posiluje a rozšiřuje přirozenou a efektivní spolupráci nejvýznamnějších českých kulturních institucí s příslušnými zahraničními, navíc také přispívá k posílení stávajících partnerství měst i krajů,“ uvedl Králík.

I přes nepříznivou epidemickou situaci se podle něj akce související s projektem uskuteční v 32 městech v devíti krajích. V plánu je 88 samostatných výstav a 40 doprovodných akcí. „Výstavy a doprovodné akce jsou zdarma a konají na veřejně přístupných místech s reálným předpokladem velké návštěvnosti a dosahu. V současné době jsou již všechny výstavy instalovány. Arménská v Brně, běloruská ve Starém Městě, černohorská ve Valašském Meziříčí a rakouská v Brtnici a Moravských Budějovicích,“ doplnil Králík. Více informací je k dispozici na webu projektu.

Příští rok plánují organizátoři akci propojit s národními oslavami 430. výročí narození Jana Amose Komenského. Chtějí proto prezentovat jemu blízké země, a to Nizozemsko, Maďarsko, Polsko a Švédsko. Zahájení všech výstav projektu roku 2022 proběhne symbolicky v Uherském Brodě 28. března. Právě Uherský Brod je spolu s Nivnicí a Komňou jedním z možných Komenského rodišť.

Reklama

Doporučované