Hlavní obsah

Vystrčil k Babišově střetu zájmů: Je ostuda, že to neumíme vyřešit sami

Foto: vystrcil.cz

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Je smutné, jak se Andrej Babiš dostává vyšetřováním vlastních přešlapů do pozice mučedníka, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy druhý nejvyšší ústavní činitel, šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Článek

Poslanci Evropského parlamentu v pátek jednoznačně schválili rezoluci týkající se možného střetu zájmů českého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Podle textu, který podpořila většina frakcí europarlamentu, Babiš stále kontroluje holding Agrofert a jeho výkon funkce premiéra není objektivní a nezávislý.

Redakce Seznam Zpráv zjišťovala, jak se k situaci staví předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), druhý nejvyšší ústavní činitel České republiky.

Jak pohlížíte na situaci, do které Andrej Babiš Českou republiku dostal?

Myslím si, že je trochu naší ostudou, že jsme si nedokázali tyto problémy vyřešit uvnitř, takže to znamená, že je za nás musí řešit a upozorňovat nás na ně Evropská unie. Je to zpráva o tom, jak tady některé věci jsme schopni brát vážně.

V poslední době jsem zejména smutný z toho, že tím, jak o tom mluvíme, se Andrej Babiš paradoxně dostává do pozice mučedníka. A to, že se o tom pořád dokola bavíme, mu ještě zvyšuje preference.

Jinými slovy: Asi tady něco děláme špatně a je potřeba se nad některými věcmi více zamyslet, protože aby člověk, který má v Evropě nesrovnatelně největší současně politickou, mediální a ekonomickou moc, byl ještě považován ve své vlastní zemi za mučedníka, je úkaz neobvyklý.

Jaká by měla být podle vás reakce státu, aby tedy z Andreje Babiše mučedník nebyl?

Kdyby na tuto otázku existovala jednoduchá odpověď, tak minimálně opoziční strany už by s ní vyrukovaly.

Podle mě je jediný způsob, který dnes máme k dispozici, chovat se slušně, upozorňovat na základní principy, které by měly fungovat v celé společnosti, tedy i v politice. Že by se člověk měl chovat slušně, měl by mluvit pravdu, měl by se snažit, pokud má nějakou veřejnou funkci, nemít takovou funkci, kde zároveň může ovlivňovat své vlastní podnikání, nebo se dostávat do výhodnější pozice.

Musíme zdůrazňovat, že pokud se tyto principy dodržují, tak je šance, že společnost bude svobodná, demokratická a nezávislá, větší, než když se nedodržují. Musíme v tom být trpěliví, a jestli se nám to bude dařit, nebo nebude, jestli to bude hned, nebo až za nějakou dobu, to uvidíme.

Jiná možnost není?

Já moc jiných možností nevidím. Dostali jsme se do té pozice také trochu sami svojí vinou, protože je pravdou, že tradiční strany v nějakém okamžiku selhaly a lidé jim přestali věřit. Někteří jedinci toho využili, a dostat se teď nazpátek do nějakého normálního módu je obtížné.

Přitom nelze všechno svalovat jen na jednoho člověka. Společnost tvoříme všichni a je to o trpělivé, dlouhodobé a usilovné práci, která by snad měla vést k tomu, že základní hodnoty a principy, na kterých je evropská společnost postavená, zase převládnou.

Europoslanci se shodli na třech možných scénářích - že Andrej Babiš rezignuje, že Agrofert prodá, nebo že Agrofert přestane úplně čerpat dotace. K jakému z nich byste se přikláněl vy osobně?

Ty scénáře jsou dlouhodobě známé, i v Česku se o nich mluví už nějakou dobu. Problémem není, že bychom neznali scénáře, kterými bychom se mohli ubírat, abychom situaci znormálnili. Ten problém je v tom, že my toho nejsme schopni dosáhnout kvůli věcem, které jsem předtím jmenoval.

Nebudu říkat, který z těch scénářů bych upřednostňoval a který ne. Já upřednostňuji, abychom dělali maximum pro to, aby i v politice začala platit zase standardní a normální pravidla. Tedy že pokud někdo rozděluje veřejné peníze, tak by neměl být zároveň jejich příjemcem. Pokud je někdo ve veřejné funkci, tak by neměl říkat ráno A, v poledne B a večer C. Pokud je někdo ve veřejné funkci, tak by neměl kumulovat více funkcí a mocenských postavení do jedné osoby, protože to všechno vede k tomu, že se společnost a její fungování pokřivuje. Bohužel to není vidět okamžitě a projeví se to třeba až v delším horizontu. A bohužel to nebývá vždy vina pouze toho člověka, který jenom využívá situace, ale i těch, kteří připustili, aby taková situace nastala.

Budete se snažit ze své funkce na premiéra Babiše nějak apelovat? Má to cenu?

Já se budu snažit chovat tak, aby tady byl třeba jiný příklad toho, jak může politik fungovat, než jak funguje Andrej Babiš.

Anketa

Je podle vás český premiér ve střetu zájmů?
Ano
61,6 %
Ne
38,4 %
Celkem hlasovalo 27619 čtenářů.

Reklama

Doporučované