Hlavní obsah

Vystrčil: Video prezidenta mě nepřesvědčilo. Počkáme na další zprávu nemocnice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Reklama

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že ani po zveřejnění videa prezidenta, na kterém podepisuje listinu ke svolání nové Poslanecké sněmovny, se nic nemění na plánovaném postupu o případném odebrání jeho pravomocí.

Článek

Senátoři nehodlají měnit nic na postupu ohledně případného jednání o odebrání pravomocí prezidentovi Miloši Zemanovi. A to ani po tom, co hradní kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek zveřejnil video, na kterém prezident podepisuje listinu ke svolání nové Poslanecké sněmovny, aby tak vyvrátil panující nejasnosti.

„Domluvený postup zůstává v platnosti. Pokud by došlo k případnému hlasování o tom, zda některé prezidentovy kompetence mají dočasně vykonávat premiér a předseda Poslanecké sněmovny, tak bude rozhodováno až na základě posudku (nemocnice a ošetřujícího lékař, pozn. aut.), který budeme mít těsně před tímto hlasováním,“ uvedl v v pořadu České televize Otázky Václava Moravce předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Předsedu Senátu osobně video nepřesvědčilo, že by byl prezident schopný vykonávat svou funkci. V tomto se spoléhá pouze na zprávu Ústřední vojenské nemocnice. Podle něj možná ale nebude ani nutné, aby si Senát před případným hlasováním o aktivaci článku 66 Ústavy vyžádal další informaci o zdravotním stavu prezidenta Zemana, pokud Ústřední vojenská nemocnice, kde je hospitalizován, bude pokračovat ve veřejném informování o jeho stavu.

Ústřední vojenská nemocnice v pátek se souhlasem prezidenta publikovala tiskovou zprávu, ve které konstatovala, že „díky komplexní léčbě specialistů ÚVN došlo během čtvrtka a pátku k mírnému zlepšení jeho zdravotního stavu“.

Jednání možná 9. listopadu

Zatím není ale jasné, kdy budou senátoři jednat o stavu prezidenta Zemana a případném přenesení některých jeho pravomocí na premiéra a předsedu Poslanecké sněmovny. Nicméně jedním z možných termínů mimořádné schůze horní komory bude úterý 9. listopadu.

„Já sám za sebe se přikláním k co možná nejpozdějšímu termínu. Je pravda, že je ve hře 9. listopad,“ dodal Vystrčil v České televizi.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v pořadu řekl, že nevěděl, že ho při návštěvě prezidenta v ÚVN natáčí na video, které v minulém týdnu zveřejnila prezidentská kancelář. Záznam zachycuje Zemana, jak podepisuje dokument ke svolání dolní parlamentní komory. Vondráček je rád, že video vzniklo a mohlo být zveřejněno. Zároveň uvedl, že nechce hlasovat o aktivaci článku 66 bez vyjádření prezidenta Zemana.

„Přál bych si, aby se nekonaly žádné kroky bez vyjádření Miloše Zemana. I kdyby to mělo být z nemocnice. My ho budeme potřebovat poté, co bude k jeho rukám skládána demise vlády. To nebude ani 9. listopadu. Vůbec nechápu tu překotnost,“ uvedl Vondráček. Podle něj je rozdíl mezi neschopností výkonu pracovních povinností a ústavní funkcí prezidenta.

Babiš a Vystrčil: Ať Mynář odstoupí

Šéf Sněmovny si také nemyslí, že by okolnosti jeho návštěvy u prezidenta v nemocnici a podpisu dokumentu ke svolání prvního zasedání Sněmovny po volbách na 8. listopadu měla vyšetřovat mimořádná komise.

„Prezident je součástí politického boje, kdybychom to měli řešit vyšetřovací komisí, byl by to velký pokles,“ uvedl Vondráček. Podotkl, že z vyšetřovacích komisí vždy unikají informace. Zopakoval, že si u Zemana v nemocnici sňal respirátor, protože mu prezident špatně rozuměl. Dodal, že se po nemocnici pohyboval s respirátorem a dezinfikoval si ruce.

V souvislosti s informacemi, které zazněly na pondělní tiskové konferenci Senátu k prezidentově zdravotnímu stavu, zahájila navíc policie prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Premiér Babiš pak v úterý vyzval kancléře Mynáře k rezignaci na funkci. Pokud tak neučiní, po aktivaci článku 66 by Babiš případné personální změny provedl sám. Mynář Babišovu výzvu odmítl s tím, že odvolat ho může jedině prezident Zeman.

Vondráček dnes uvedl, že těžko rozlišuje, co je vůle prezidenta, co jeho kancléře. Za chybu považuje, že nevěděl o zprávě nemocnice o pracovní neschopnosti prezidenta v době své návštěvy. Podle Vystrčila Mynář hraje absurdní hru a měl by odstoupit.

Reklama

Doporučované