Hlavní obsah

„Vystříkej si před testem nos.“ Trenér popsal, jak měli podvádět v Tokiu

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Trenér sportovců před poslanci vypověděl, že jim lékař české výpravy doporučil nastříkat si speciální roztok do nosu před testem, aby si zajistili negativní výsledek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úterní zasedání podvýboru pro sport opět otevřelo kauzu olympijského letu z Prahy do Tokia, během kterého se nakazilo několik členů výpravy včetně sportovců. Někteří kvůli tomu na olympiádě vůbec nenastoupili, nebo jen částečně.

S vážným nařčením vůči olympijskému výboru vystoupil před poslanci trenér volejbalistek Simon Nausch nebo jeho svěřenkyně Barbora Hermanová. Jak už Seznam Zprávy napsaly, hovořili o manipulaci se zasedacím pořádkem v letadle.

Redakci se ale nyní od účastníků jednání podařilo ověřit další obvinění, které padlo. A to, že trenér Simon Nausch měl dostat od lékaře rady, jak podvádět při testování. Podle pirátského poslance Lukáše Bartoně popsal svoji osobní zkušenost právě Nausch.

„Uváděl, že když mu přišli říct pozitivní výsledek a že bude druhý den testovaný znova, tak mu doktor českého olympijského výboru řekl, ať si nastříká kapky do nosu - že to (test) ovlivní a bude mít menší pravděpodobnost, že bude mít další den pozitivní výsledek,“ popsal poslanec pro Seznam Zprávy, co ze strany Nausche padlo na podvýboru.

Rakušan Nausch měl před poslanci v Poslanecké sněmovně k dispozici překladatelku. Politici tedy měli přesný překlad do češtiny.

Volejbalistky i trenér Nausch se nechtěli po neveřejném zasedání vyjádřit pro média a bez odpovědi nechali i zaslané dotazy.

Vyjádřila se pouze agentura Sport Invest Marketing, která beachvolejbalistky zastupuje. „Průběh jakýchkoliv jednání za zavřenými dveřmi nebudeme komentovat. Platí ovšem, že námi zastupovaní sportovci či členové jejich realizačních týmů od začátku říkají veškerým autoritám, které vyšetřují okolnosti spojené s charterovým letem, to samé. Nemají důvod lhát,“ uvedl Pavel Pillár, ředitel komunikace agentury.

Zdroje Seznam Zpráv, které se pohybují v blízkosti sportovců, redakci řekly, že sportovci zmíněná doporučení ze strany ČOV nepovažovali za fair play a jednalo se podle nich o obcházení systému.

Seznam Zprávy oslovily šéflékaře Českého olympijského týmu Jiřího Neumanna s tím, zda on nebo někdo z lékařského týmu dávali trenérovi Nauschovi rady, ať si před testem vystříká nos, aby byla šance na dobrý výsledek testu.

Podle svých slov si na nic takového nepamatuje. Na jednání podvýboru ale byl a potvrdil, že nařčení ze strany Nausche padlo. Dodal ale, že mu jen posílal léky a že v izolaci se o Nausche staral lékař Vlastimil Voráček.

Vůbec nechápu, proč to Simon vytáhl a mluvili tam o tom.
Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského týmu

„Nepamatuji si, nevím. Byl jsem tam, slyšel jsem to. Pro mě to je hodně nepříjemné a citlivé. Mě to moc mrzí, já kvůli tomu nespal, nikomu jsem neublížil, možná tam je také nějaký politický kontext. Vůbec nechápu, proč to Simon vytáhl a mluvili tam o tom. Bylo to pro mě jako lékaře velmi nepříjemné,“ reagoval lékař Neumann.

To, že se na podvýboru pro sport řešilo téma testování a padaly výroky o neobvyklých postupech, potvrdil také předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, který byl na jednání osobně.

„Ano, potvrzuji, že tato informace na podvýboru pro sport zazněla. Pokud je to pravda, tak ti lékaři nebo ti lidé, co to byli, tak nebyli správně proškoleni nebo to dělali vědomě, což by bylo ve střetu s kodexem jak olympijským, tak profesním. To je podle mě velmi nešťastné,“ popisuje Neusser, co na výboru slyšel.

Kloktání jako prevence covidu

Samotný průběh jednání Seznam Zprávám popsal také poslanec ČSSD Jan Birke, podle kterého na uzavřeném jednání ve Sněmovně zaznělo, že kromě spreje do nosu se mělo sportovcům doporučovat kloktání ústní vodou před testem.

„Předně to bylo znepokojující, protože tam padlo, že lékaři české výpravy nutili sportovce, aby si vypláchli před testováním ústa tak, aby ten covid údajně nemohl být změřen. Zásadně se nedodržovala žádná pravidla na letu, co se týče epidemických opatření. Bylo to z jedné strany, my nejsme ani soudci, ani kati. To, co tam ale padlo, byl pro mě šok,“ popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy Birke, co slyšel na podvýboru pro sport.

To, co tam padlo, pro mě byl šok.
Jan Birke, poslanec

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval ale odmítl, že by se testy v Japonsku jakkoliv ovlivňovaly.

„To je úplný nesmysl. Pan doktor Neumann to hned vysvětlil, to byla otázka doporučení České lékařské komory, jak předcházet onemocněním. Myslím, že došlo k nedorozumění,“ reagoval Kejval na otázku, zda se postupovalo neobvykle ohledně testování v Tokiu. Na kloktání ústní vodou reagoval také lékař Neumann.

„Zaprvé skutečně nedocházelo a ani jsme nemohli manipulovat s testováním od sportovců a doprovodu. Druhá věc je ta… Ono je to trošku nešťastné. Ano, je pravdou, že existuje manuál šéflékaře, kde se píše v jednom z bodů, že z preventivních důvodu kloktejte,“ vysvětlil i lékař Neumann, že pokyn kloktat nesouvisel s testováním, ale s prevencí covidu.

Ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch nicméně potvrdil, že co se týče testů, může ústní voda výsledek ovlivnit.

„V případě, kdyby se dělal ze slin. Když si vypláchnete dutinu ústní, tak ano, můžete vyředit ten virus. Ale pokud je někdo průměrně pozitivní, tak ta citlivost té metody je tak vysoká, že i ve vypláchnutých ústech by to mělo být možné detekovat.

Závěry Výkonného výboru ČOV ze 6. září 2021

  • VV ČOV na základě všech doposud předložených odborných zpráv a informací konstatuje, že ČOV postupoval v přípravě a zajištění opatření proti covidu-19 dle požadovaných norem, a v některých případech nad jejich rámec.
  • VV ČOV se připojuje k podpoře sportovců zasažených onemocněním covid-19 během konání OH Tokio 2020 a pověřuje předsedu ČOV Jiřího Kejvala v pokračování jednání o všech možnostech jejich podpory v další kariéře.
  • VV ČOV se ohrazuje proti zveřejněným, zavádějícím a nepodloženým tvrzením o údajném podvodu při odevzdání blízkých kontaktů či nesprávným informacím o kapacitě charterového speciálu. Tato sdělení poškozují Český olympijský výbor a sport jako celek.
  • VV ČOV bere na vědomí zprávu šéflékaře MOV Richarda Budgetta o tom, že ČOV v Japonsku vyhověl všem požadavkům a komplexně spolupracoval při řešení nákazy v týmu.
  • VV ČOV vyjadřuje podporu předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi a oceňuje práci týmu šéfa výpravy Martina Doktora při přípravách i v průběhu olympijských her v Tokiu.
  • VV ČOV pověřil šéflékaře ČOT Jiřího Neumanna ustanovením rady expertů, která připraví podmínky testování, přípravy a průběhu přesunu sportovců na ZOH v Pekingu 2022.
  • VV ČOV vyzývá možné a dosud neočkované účastníky zimních olympijských her v Pekingu, aby zvážili očkování a podstoupili jej jako preventivní krok v dostatečném předstihu před ZOH. Zároveň respektuje etickou stránku, která nedovoluje očkování nařídit.

Zdroj: Český olympijský výbor

Poslanci považují vyšetřování ČOV za nedostatečné

Vyšetřování celé události ze strany Českého olympijského výboru poslanci z podvýboru zkritizovali.

„Výbor považuje přednesené informace o cestě na olympijské hry v Tokiu, kde se nakazili sportovci a doprovod covidem-19, a následné vyšetření této události za nedostatečné,“ citovala z usnesení poslankyně Procházková.

Výkonný výbor Českého olympijského výboru v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že výbor během letu zajistil dostatečně opatření proti covidu-19. Došel tedy k úplně opačnému závěru, než teď tvrdí sportovci. Některá opatření údajně zavedl i nad nutný rámec.

Reklama

Doporučované