Hlavní obsah

Výzkumy potvrzují: „Trumpův“ hydroxychlorochin ne

Foto: Profimedia.cz

Podle kanadských výzkumníků hydroxychlorochin na covid-19 nezabírá. Nefunguje ani jako prevence.

Reklama

Nová studie ukazuje, že jestli něco na koronavirus nepomáhá, je to hydroxychlorochin. Jeho propagace z nejvyšších míst americké politiky mu k reklamě nestačí.

Článek

Látka hydroxychlorochin pomáhá léčit malárii. Na počátku koronavirové krize se objevily zprávy, že by právě antimalarikum mohlo být klíčovým lékem na covid-19. Americký prezident Donald Trump dokonce před nedávnem oznámil, že si látku nasadil preventivně. Přestože má užívání léku silné vedlejší účinky.

Nová kanadsko-americká studie však prokázala to, před čím varovali epidemiologové i lékaři po celém světě, a sice že hydroxychlorochin nemá ani preventivní, ani léčebné účinky na tuto koronavirovou nákazu. Podle výzkumu dokonce nemá silnější obranné účinky než placebo.

Zkoumalo se více než 800 zdravých jedinců ve věkovém průměru 40 let, kteří nevykazovali žádné symptomy covid-19. Část z nich brala během pěti dnů hydroxychlorochin, část jen placebo tabletky. Přibližně jeden z osmi zkoumaných jedinců během 14 dnů projevil znaky koronavirové nákazy.

Konkrétní čísla: 49 z těch, kteří brali hydroxychlorochin, se nakazilo covid-19, vedle toho 58 těch, kteří užívali placebo. To znamená, že není evidentní rozdíl mezi antimalarikem a placebo efektem.

Je nutno dodat, že se jednalo o nahodilý vzorek lidí, kteří však byli vystaveni novému typu koronaviru - zdravotníci nebo rodinní příslušníci těch, kteří nemoc prodělávají či prodělali. Látku tak vědci zkoumali jako potenciální preventivní lék na koronavirovou nákazu.

Hydroxychlorochin má však, jak bylo výše zmíněno, vedlejší účinky. Ty pocítili i lidé v daném výzkumu. Velká část z nich cítila nevolnost, malátnost a bolesti břicha. Nevykazovali však vážné reakce, před kterými varovali Donalda Trumpa američtí lékaři - tedy zvýšený tep, jenž může způsobit srdeční problémy.

„Naše studie staví názory politiků stranou a podává nestranný důkaz,“ komentuje výsledky podle britského deníku The Guardian jeden z autorů studie Ryan Zarychanski z kanadské University of Manitoba. „Přestože jsme doufali, že lék bude v tomto případě účinný, naše studie ukazuje, že hydroxychlorochin není o nic lepší než placebo,“ dodává další z autorů studie Todd Lee z McGill University.

„Popularita“ hydroxychlorochinu ze začala šířit z Číny a Francie. Podle zpráv tamní pacienti vykazovali pozitivní reakci na látku, bez větších výzkumů ji však na některých místech lékaři nasadili „ze zoufalství“ s tím, že na covid-19 nic nezabírá. Tyto zprávy pak převzal americký prezident Donald Trump, ale také brazilský lídr Jair Bolsonaro.

Reklama

Doporučované