Hlavní obsah

Wales se představuje, Součka a spol. vyzve parta mladíků bez generála Balea

Foto: Profimedia.cz

Daniel James (vlevo) slaví s Neco Williamsem (vpravo) svou rozhodující trefu v březnovém kvalifikačním duelu v Cardiffu proti Česku.

Reklama

Gareth Bale, lídr Velšanů a útočník Realu Madrid, je kvůli svalovému zranění na marodce. Dnes ho v Praze v duelu kvalifikace o účast na MS v Kataru zastoupí odhodlaní mladíci. V sázce je 2. místo ve skupině a nasazení v baráži.

Článek

„Ukázali jsme srdce a touhu po vítězství,“ glosoval šťastné březnové vítězství Velšanů nad Čechy současný trenér ostrovního týmu Robert Page.

Jeho svěřenci vyhráli v Cardiffu 1:0, hosté bojovali od 49. minuty bez vyloučeného Patrika Schicka, síly na hřišti se dorovnaly, když šel v 77. minutě předčasně do kabin i domácí Roberts.

Trenér Page bezprostředně po utkání uznal, že jeho svěřenci nepředvedli proti Česku svůj nejlepší výkon, ale radost ze zisku tří bodů ve skupině pochopitelně převažovala.

Navzdory zmíněnému vyloučení útočníka Schicka zůstávali Češi i v dalším průběhu lepším mužstvem. V 80. minutě se ale prosadil hlavou nevysoký Daniel James. Mohutný nápor v závěrečných minutách už ale hosty v českých dresech vyrovnáním neodměnil.

Loket v obličeji

Duel v Cardiffu ovšem přinesl i jedno nesportovní téma. Následoval totiž pár dní po incidentu v utkání Rangers–Slavia, kdy došlo ke kontroverzi mezi domácím Glenem Kamarou a slávistou Ondřejem Kúdelou. Kamara označil Kúdelu za rasistu, který ho údajně označil za „zasr*nou opici“, po utkání za to udeřil Kúdelu pěstí do obličeje. Případ měl následně disciplinární dohru na UEFA.

Nicméně když hrála česká reprezentace v březnu v Cardiffu, bylo celé téma ještě velmi žhavé a zjitřené. Takže si mnozí celý případ spojili s momentem, kdy velšský lídr Gareth Bale v závěru mezistátního utkání praštil loktem Kúdelu do obličeje.

Na britských ostrovech média jednohlasně tvrdila, že Bale „nastavil rasismu loket“, a dokonce i respektovaný komentátor televize Sky Sports v přímém přenosu okomentoval zákrok, za který Bale skandálně nevyfasoval ani žlutou kartu, slovy: „Myslím, že se mnoho lidí vlastně ani zlobit nebude.“

Tým Walesu má za sebou relativně vydařené Euro. Velšané předčili všechna očekávání postupem z ošemetné skupiny s Itálií, Tureckem a Švýcarskem, ale rozjetý dánský výběr už byl v osmifinále výrazně nad jejich síly.

„Máme tu velice mladý kádr, který vzejde z letošního Eura jedině posílen o cenné zkušenosti s mezinárodním fotbalem na té nejvyšší úrovni. Myslím, že je zhodnotíme právě při podzimní kvalifikaci. Nabažili jsme se atmosférou velkého šampionátu a teď ji chceme zažít znovu,“ řekl Robert Page reportérovi BBC.

Moment překvapení

„Pod koučem Pagem hraje Wales nejčastěji relativně defenzivně s cílem překvapit soupeře smrtícími protiútoky. K takové taktice dopomáhá často pevná, dobře organizovaná obrana a rychlostně vybavení křídelníci podporovaní Garethem Balem. Bez něho se ale budou muset v Praze obejít,“ říká Beth Fisherová, velšská sportovní reportérka.

Wales se obvykle v zápasech proti stejně silným soupeřům, natož proti těm silnějším, nikam nežene. Dokud spěje utkání k remízovému konci, nepropadají svěřenci trenéra Page skepsi a dodržují předepsaný styl. Velšané jsou totiž experty na hubená vítězství. V posledních třinácti měsících zaznamenal Wales sedm výher v poměru 1:0. Psychická odolnost a taktická disciplína je položkou, která Velšanům ve fotbalovém repertoáru nechybí.

Do ofenzivy se pak hráči Walesu dostávají s pomocí rychlých krajních hráčů. Harry Wilson a Daniel James odtud svými centry ze stran často hledají hlavu vytáhlého Kiefera Moorea.

Dalším typickým útočným vzorcem Velšanů je vysoce efektivní náběh středního záložníka z hloubi pole mezi statické obránce soupeře. Roli nabíhajícího si nejčastěji bere na starost Aaron Ramsey, jenž například tímto způsobem na Euru terorizoval tristně organizované Turky.

Absence generála

„Nemůžete mluvit o Velšanech a nezmínit Balea. Ačkoli má posledních pár let své problémy s klubovým fotbalem, na reprezentaci nedá dopustit a stále patří k tahounům tohoto výběru. Poslední měsíce jsem obcházela hodně místních (velšských) škol a klubů a kladla dětem otázku, kdo je jejich nejoblíbenější sportující Velšan. Odpověď v 99,9 procenta případů byla Gareth Bale,“ říká Beth Fisherová.

Jenže Gareth Bale nebude Robertu Pageovi k dispozici pro říjnový sraz. Podle Page by měl Bale své svalové zranění doléčit do příštího, tedy listopadového srazu, což se původně jevilo jako nemožné.

Gareth Bale měl sice poslední sezony slabší než ty předchozí. Když ale Walesu chybí, zůstává úkol nahradit ho prakticky neproveditelným.

Proti Česku se o to pokusí mladíci Daniel James, David Brooks a Harry Wilson. Ani jednomu z nich přitom není více než 24 let. „Máme zpátky Davida Brookse, Aarona Ramseyho a Kiefera Moorea. Navíc je s námi po delší době i Ethan Ampadu a Neco Williams. S absencí Garetha se pere těžko, můžeme ho zastoupit, ale zda i nahradit, to je otázka. Ale věřím v sílu dravého mládí, které tu máme,“ prohlásil Page před srazem.

Očekává se, že Page zůstane v roli hlavního kouče Walesu i nadále. O dalším osudu Ryana Giggse, původního trenéra Velšanů, rozhodne odročený lednový soud v Manchesteru. Důvodem potíží legendy Manchesteru United je vážné obvinění z fyzického napadení dvou žen a podezření z vyhrožování a nátlaku. Je tedy vysoce pravděpodobné, že Page povede Wales v průběhu celé kvalifikační fáze a možná i v dalším kvalifikačním cyklu.

Nominace Walesu

Brankáři: Wayne Hennessey (Burnley), Danny Ward (Leicester), Adam Davies (Stoke City)

Obránci: Chris Gunter (Charlton), Connor Roberts (Burnley), Chris Mepham (Bournemouth), Joe Rodon (Tottenham), Ben Cabango (Swansea), Neco Williams (Liverpool), James Lawrence (St. Pauli)

Záložníci: Aaron Ramsey (Juventus), Joe Allen (Stoke City), Jonathan Williams (Swindon), Ethan Ampadu (Benátky), Harry Wilson (Fulham), Joseff Morrell (Portsmouth), Matthew Smith (Hull City), Dylan Levitt (Dundee United), Daniel James (Leeds United), Mark Harris (Cardiff City), Rubin Colwill (Cardiff City), Brennan Johnson (Nottingham Forest), Will Vaulks (Cardiff City)

Útočníci: Kieffer Moore (Cardiff City), Tyler Roberts (Wolverhampton Wanderers), Sorba Thomas (Huddersfield)

Wales, který je v tabulce skupiny E na třetím místě, má při shodném počtu bodů oproti druhému Česku o zápas méně. Oba celky ztrácí už devět bodů na suverénní Belgii. Zápas ve vršovickém Edenu je na programu v pátek od 20:45. Zhlédnout ho můžete na ČT Sport.

Reklama

Doporučované