Hlavní obsah

Wimbledonské pohřebiště favoritů. Bude druhý týden v Londýně opět plný překvapení?

Foto: Profimedia.cz

Světová jednička Simona Halepová skončila na letošním Wimbledonu ve třetím kole.

Reklama

Do druhého týdne ženské části letošního Wimbledonu postoupila jediná česká hráčka. Karolína Plíšková je zároveň jedinou tenistkou elitní světové desítky, která je stále ve hře.

Článek

Londýnská tráva zažila během Wimbledonu kdejakou senzaci. Nikdy v historii na ni ale během prvního týdne neztroskotalo tolik favoritů jako letos. Dnes začínají osmifinálové boje a do hry zasáhne už pouze sedm žen a deset mužů z nasazené dvaatřicítky. Jedinou zástupkyní elitní světové desítky zůstává na třetím grandslamu sezóny Karolína Plíšková, která však měla také namále. Vyřazení s Rumunkou Buzarnescuovou odvracela ve dvouhodinové bitvě ve třetím setu.

Většímu počtu úspěchů nenasazených hráčů nahrává často kritizované postavení na žebříčku, které ne vždy odpovídá reálným šancím tenistů. Tak například šestý hráč světa Grigor Dimitrov vypadl už v prvním kole s 224. hráčem žebříčku ATP. Málokoho by napadlo, že tím hráčem je bývalá světová trojka Stan Wawrinka, který se do třetí stovky propadl po zranění kolene. Domácí tenistka Johanna Kontaová zase vypadla s nenasazenou Dominikou Cibulkovou, která však o pozici mezi nejlepšími 32 hráčkami přišla až po zásahu pořadatelů, kteří do elitní společnosti zařadili Serenu Williamsovou. Ta se přitom nachází po porodu dcery Alexis Olympie na 181. místě světa.

V ženském tenise je celá situace vůbec zvláštní. Globální superstar Serena Williamsová a Maria Šarapovová se z různých důvodů na čas vytratily a za dobu jejich nepřítomnosti se na okruhu WTA žádná tenistka, která by spolehlivě válcovala jednu soupeřku za druhou, nenašla. Mluví se o tom, že takhle slabou světovou desítku ženský tenis ještě nikdy neměl a že fanoušci nemají ke komu vzhlížet.

Pryč jsou časy Steffi Grafové, Lindsay Davenportové, Amelie Mauresmové nebo Justin Heninové. V dnešní době zkrátka hraje žebříčkové postavení menší roli, než kdy dřív a o překvapení rozhodně není nouze. A až skončí velikáni typu Rogera Federera a Rafaela Nadala, čeká tato situace s největší pravděpodobností také mužský tenis.

Karolína Plíšková tak vstupuje do druhého týdne Wimbledonu v roli jedné z největších favoritek na celkový triumf. V osmifinále ji čeká Kiki Bertensová, kterou na turnaji ve Stuttgartu na konci dubna vyřídila během jedné hodiny 2:0 na sety. Tohle je ovšem Wimbledon a ženský tenis, nikdo se tedy nebude divit, když papírové předpoklady opět selžou.

Reklama

Související témata:

Doporučované