Hlavní obsah

Z protržené nádrže se vylila toxická voda. Ohrožuje brazilské domorodce

Toxická voda z protržené nádrže ohrožuje život domorodců v brazilské osadě Hayo.Video: AP

 

Reklama

V řece, která je pro místní domorodce klíčová, plavou odpadky a mrtvé ryby. Indiáni s těžaři bojují dlouhodobě.

Článek

V důsledku protržení nádrže u brazilského dolu na železnou rudu jsou teď v ohrožení životy místních domorodců. Toxická voda z nádrže se totiž vyplavila do řeky Paraopeba, která je životně důležitá pro řadu indiánských kmenů. V přímém ohrožení jsou například obyvatelé osady Hayo.

Kromě bahna se v řece nyní nachází odpadky či leklé ryby. Brazilští ochránci přírody varovali domorodce z kmene Pataxó, aby ve vodách nelovili ryby, nezalévali s ní rostliny pro obživu a aby se v ní nekoupali.

„Způsobili naší komunitě velkou újmu a smutek, zejména dětem a starším lidem. Chtěl bych tak apelovat na celý svět, aby všichni dbali na přírodu,“ řekl agentuře AP náčelník brazilské indiánské osady Hayo. „Pro mě osobně je to neskutečně smutné, vidět takto znečištěnou řeku. V minulosti jsme několikrát usilovně bojovali proti těžebním společnostem a nyní je náš život kvůli nim v ohrožení,“ dodala žena z kmene Pataxó.

Mezitím úřady intenzivně vyšetřují příčiny protržení důlní nádrže. Ve vazbě je pět pracovníků dolu. Neštěstí si vyžádalo nejméně 65 obětí, stále se pohřešuje na 280 lidí, konečná bilance tragédie tak zřejmě bude horší.

Reklama

Související témata:

Doporučované