Hlavní obsah

Z vesmíru zpátky na zem: Branson prodává, aby uživil své impérium

Foto: https://www.virgingalactic.com/

Ilustrační snímek.

Reklama

Vesmírná turistika je mezi bohatými populární, a tak se majitel skupiny Virgin Richard Branson snaží s její pomocí zalepit díry, které do jiných částí jeho impéria vykousal koronavirus.

Článek

Britský miliardář a podnikatel Richard Branson minulý týden prodal akcie své kosmické Virgin Galactic za 41 milionů dolarů. Společnost byla založena roku 2004 a zaměřuje se na výlety na hranice vesmíru. Jako první přinesla informaci o prodeji agentura Bloomberg.

Podnikatel je známý jako vlastník konglomerátu Virgin Group, který se skládá asi ze čtyř stovek společností, jež mají široký byznysový záběr od A do Z: kromě cestování, zábavy a finančnictví se také zajímá o dopravu, zdravotnictví a média.

Podniky v první linii

Prodej akcií přichází po oznámení Virgin Group o prodeji až 25 milionů akcií společnosti Virgin Galactic, aby udržela nad vodou podniky zasažené koronavirem. Velká část skupiny pro volný čas, dovolenou a cestování totiž zaznamenala „bezprecedentní dopad“ krize, uvedla společnost ve svém prohlášení.

„Virgin má v úmyslu použít výtěžek na podporu svého portfolia, které bylo zasaženo nebývalým dopadem covid-19,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Prodej až 25 milionů kmenových akcií Virgin Galactic bude probíhat „čas od času prostřednictvím transakcí běžných brokerů“, uvedla společnost. Tato nabídka představuje necelých 22 procent celkového Bransonova podílu ve Virgin Galactic. I po nejnovějším prodeji drží Bransonova skupina více než 112 milionů akcií.

Před více než dvěma měsíci Branson varoval před dopadem pandemie na společnost. „Všechny naše podniky jsou v první linii viru,“ řekl 9. března při předávání Transatlantic Leading Edge Award. „Rád bych požádal lidi, aby nepřestali létat, protože celý letecký průmysl by se velmi rychle zastavil,“ apeloval na cestující Branson, informuje web SpaceNews.

Právě u společností podnikajících v cestovním ruchu chybí Bransonovi hotovost zdaleka nejvíc. Branson dokonce nabídl k prodeji svůj soukromý ostrov v Karibiku. „Stejně jako u jiných aktiv Virgin náš tým získá prodejem ostrova co nejvíce peněz, aby zachránil co nejvíce pracovních míst v celé skupině,“ napsal miliardář v příspěvku před měsícem.

Zástup vesmírných turistů

Akcie společnosti prudce stouply začátkem tohoto roku, a v únoru dokonce pokořily hranici čtyřiceti dolarů za akcii. Pak ale spadly na deset dolarů za akcii a nyní se prodávají zhruba za 15 dolarů.

Podle americké CNBC čeká na devadesátiminutovou projížďku k hranici vesmíru asi šest stovek lidí, přičemž se cena pohybuje okolo 200 až 250 tisíc dolarů na osobu. Společnost Virgin Galactic je v závěrečné fázi vývoje své lodi, která může přepravit šest cestujících.

Společnost ve svém oznámení o výdělcích z 5. května varovala, že tento rok neočekává, že bude generovat významné příjmy, protože dokončuje program letových zkoušek pro svou suborbitální kosmickou sondu SpaceShipTwo.

Reklama

Doporučované