Hlavní obsah

Za faul na Salaha chtějí fanoušci v petici hlavu Ramose, Babiš mezitím zase staví halu pro Sáblíkovou

Den očima Josefa Mačího.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Události pondělí 28. května vybíral Josef Mačí.

Článek

Osmdesát let poté, co je lovci dohnali k vyhubení, se stáda zubra evropského vrací na nizozemské pobřeží. Vědci měli za to, že zubr je lesním zvířetem. Oproti předpokladům se mu ale dobře daří i na otevřené planině nizozemského písčitého pobřeží. Největší evropské suchozemské zvíře navíc nemá problém ani s životem poblíž lidí. Třeba se zubři uchytí i na našich nekonečných polích.

Také se na ulicích při žádosti o příspěvek vymlouváte na to, že u sebe nemáte hotovost? Londýnské umělce už tímhle neoblafnete. Místní radnice chce totiž pouliční muzikanty vybavit platebními terminály. Každý tak bude mít možnost přispět libovolnou částkou pomocí karty. Zatímco v Praze, Českém Krumlově nebo Jihlavě se politici snaží pouliční umělce omezit, londýnský starosta Sadiq Khan jim drží palce. Aby ne, na ulici začínala třeba Adele nebo Dua Lipa.

Evropská komise navrhla zákaz jednorázových plastových brček, nádobí a dalších plastových výrobků na jedno použití. Chce tak přispět k lepší ochraně životního prostředí a omezit znečištění oceánů. Výrobky by se tak nově měly vyrábět z ekologičtějších materiálů. Jaký bude přístup Evropské komise třeba k jednorázovým plenám nebo prezervativům, zatím nevíme.

Pokračuje předvolební kampaň premiéra v demisi Andreje Babiše. Ten se svou vládou objíždí kraje a lusknutím prstu staví sportovní areály. Tu zastřešený svah pro dvojnásobnou olympijskou vítězku Ester Ledeckou, tady halu pro hokejisty Komety Brno a také samozřejmě rychlobruslařský ovál pro Martinu Sáblíkovou. Na něj došlo i dnes při návštěvě Vysočiny. Přitom to Babiš zkusil oprášit už před třemi lety. Asi velká vrstva prachu.

Finále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Liverpoolem nabídlo několik nezapomenutelných okamžiků. Minely Lorise Kariuse, nůžky Garetha Bale nebo zranění Mohameda Salaha. A právě na původce Salahova vymknutého ramene Sergia Ramose míří tisíce reakcí na sociálních sítích i internetová petice fanoušků. Podepsalo se pod ni už téměř 350 tisíc lidí, kteří žádají, aby UEFA i FIFA proti Ramosovi a podobným hráčům zasáhly. Bez ohledu na výsledek je jedno jasné, Ramos určitě nepojede na dovolenou do Egypta.

Reklama

Doporučované