Hlavní obsah

Za jachtu po zesnulém miliardáři z Microsoftu zaplatil anonym miliardy

Foto: Profimedia.cz

Superjachta „Octopus“, kterou dříve vlastnil zesnulý miliardář Paul Allen.

Reklama

Cesta kolem světa na jachtě za miliardy? Kajutu na cestu kolem světa si může pronajmout kdokoliv, kdo má hromadu peněz a dva roky volna. Loď po miliardáři Paulu Allenovi koupil anonym a místa na palubě chce pronajmout.

Článek

Přes 120 metrů dlouhá jachta „Octopus“ zesnulého spoluzakladatele společnosti Microsoft Paula Allena má nového majitele. Podle posledních informací, kdy byla loď veřejně nabízena, za ni zatím anonymní investor zaplatil přibližně 235 milionů eur (5,9 miliardy korun). Cena byla původně ale ještě vyšší. „Chobotnice“, uvedená na trh zhruba rok po Allenově smrti v roce 2018, byla podle vůbec první nabídky oceněna na 295 milionů eur.

Mluvčí společnosti Burgess, která se postarala o prodej osmipodlažního plavidla, prodej potvrdil, ale odmítl jej blíže komentovat.

+3

Nedávno prodaná luxusní jachta je podle odborníků jedna z největších jachet na světě, se kterou je možné cestovat mimo tradiční karibské vody a Středomoří. V žebříčku největších jachet na světě je superjachta Octopus uvedena jako číslo 27.

Novému majiteli ale podle informací, které zveřejnil deník SuperYacht Times poslouží primárně jako zdroj příjmu. Luxusní loď se rozhodl totiž pronajímat. První plavba se uskuteční už v lednu příštího roku. Trvat má dva roky a její cíl? Obeplout zeměkouli.

Luxusní jachta je rozdělena do 13 kajut pro 26 hostů a má také místo pro 63 členů posádky. Mezi další vybavení patří dva výtahy, dvě přistávací plochy pro vrtulníky, garážové stání pro auta i vrtulníky a ponorku pro osm osob. Podle odhadů společnosti Vessels Value má jachta hodnotu 208 milionů dolarů bez ponorky a dalšího specializovaného vybavení.

Paul Allen

  • Paul Allen spolu s Billem Gatesem založil v roce 1975 společnost Microsoft, kterou opustil v roce 1983.
  • Během následujících tří desetiletí proměnil svůj podíl v jmění ve výši 26 miliard dolarů, jak uvádí Bloomberg Billionaires Index.
  • Prostřednictvím společnosti Vulcan Allen v minulosti získával do vlastnictví sportovní týmy, nemovitosti, umělecká díla a investoval do technologických startupů
Foto: Profimedia.cz

Paul Allen (vpravo) zemřel ve věku 65 let.

Zesnulý miliardář měl k luxusní jachtě vyrobené v Německu hluboký vztah. Když byla v roce 2003 dokončena, byl Allen podle svých pamětí „Idea Man“ z roku 2011 ohromen její velikostí. V té době byla čtvrtou největší na světě, přičemž tři největší byly postaveny pro hlavy států, uvedl.

„Když jsem poprvé stanul na palubě, připadal jsem si jako na vesmírné lodi,“ napsal a dodal, že díky vybavení, jako je bazén, basketbalové hřiště, kino, nahrávací studio s výhledem na oceán, se „všechny mé vášně spojily v jednom pohyblivém požitku“.

Jak píší odborníci v článku agentury Bloomberg, prodej se uskutečnil v době, kdy trh s luxusními loděmi po celém světě rekordně ožil. Například podle společnosti Vessels Value, která se zabývá oceňováním lodí, bylo v prvním čtvrtletí letošního roku prodáno dvě stě devatenáct superjachet, což je více než dvojnásobek prodaných lodí za stejné období roku 2020. Potenciální kupci, kteří kdysi dávali přednost pronájmu, se nyní vrhají rovnou do nákupu.

Obzvláště žhavou kategorií jsou průzkumné jachty, jako je „Octopus“. Jsou schopny urazit 9000 mil bez nutnosti zastavit na doplnění paliva, čímž minimalizují počet zastávek v přístavech a tím i příležitostí k zavlečení virů mezi hosty a posádku. Pro bohaté to byl také jeden ze způsobů, jak cestovat navzdory omezením.

Reklama

Doporučované