Hlavní obsah

Největší jachta prodává apartmány na palubě. Vyjdou na miliony eur

Foto: VARD

Největší jachta je 220 metrů dlouhá a na vodu bude puštěna v roce 2024.

Reklama

Nejdelší jachta na světě sice ještě není dostavěná, ale už nabízí apartmány ke koupi. Jejich cena začíná na 9,5 milionu eur. Prodej apartmánů pomůže stavbu lodi zaplatit.

Článek

Největší superjachta na světě začala nabízet apartmány ke koupi a doufá v oživení poptávky po luxusním cestování.

Plavidlo má na palubě 39 apartmánů, které jsou určené k prodeji. Jejich cena podle Financial Times začíná na 9,5 milionu eur (241,8 milionu korun). Projekt za půl miliardy dolarů investoři představili v pondělí.

Plavidlo je 220 metrů dlouhé a na vodu bude puštěno až v roce 2024. Stavba lodi, která nese název Somnio, již byla zahájena a příjmy z prodeje apartmánů pomohou financovat zbytek stavby.

Majitelům apartmánů zajišťuje soukromí a „možnost navázat kontakty s podobně smýšlejícími lidmi“, uvedli investoři. Jachta má také vinný sklípek s kapacitou 10 000 lahví, plážový klub a může hostit i přednášky vědců, kteří mají na palubě vybavení ke studiu mořského prostředí.

Největší jachta měří o 40 metrů víc než loď Azzam, která doposud držela délkový rekord. Nyní už druhou největší jachtu světa vlastní královská rodina z Abú Dhabí.

Za celým projektem Somnio stojí americký milionář Carl Le Soeuf, který založil společnost Private Formula International a současně vede skupinu Somnio Global.

Velké výletní lodě podobné Somnio musely v březnu 2020 kvůli pandemii koronaviru zakotvit a přestaly převážet pasažéry. Následovalo dlouhé vyjednávání výletních společností s vládami o obnovení provozu. Zejména úřady v USA stanovily přísná pravidla.

Lodě tak začaly vyplouvat na mezinárodní trasy téměř nedávno. Po 15 měsících vyplula v pátek z Floridy první výletní loď společnosti Royal Carribean. „Na tento okamžik jsme čekali hodně dlouho a je to úžasné,“ okomentoval to ředitel společnosti Richard Fain pro CNBC.

Další výletní společnost Carnival, která je největším provozovatelem výletních lodí na světě, minulý týden oznámila, že letos vypluje jen zhruba s polovinou své flotily. Na konci května totiž vykázala ztrátu ve výši dvou miliard dolarů.

Prodeje bytů na palubě lodí sahají do roku 2002, kdy norský magnát Kurt Kloster založil společnost ResidenSea, která jako první postavila linkovou loď, na níž si lidé mohli pořídit apartmán.

Nezávislý analytik odvětví výletních plaveb Tony Peisley pro Financial Times řekl, že ačkoli společnost ResidenSea původně zamýšlela postavit 10 lodí, dokončena byla pouze jedna s názvem The World. V roce 2003 se museli majitelé apartmánů spojit, aby ji zafinancovali a zajistili tak její přežití.

The World má 165 apartmánů, přičemž ty nejluxusnější vyjdou asi na 20 milionů eur (509 milionů korun). „Tento obchodní model s sebou nese vysoké kapitálové a provozní náklady a všechny ostatní neúspěšné start-upy zjistily, že je těžké najít dostatek kupců ochotných zaplatit požadované miliony předem,“ řekl Peisley a dodal, že mnoho superbohatých lidí dává spíš přednost vlastním jachtám.

Podle společnosti Boat International, která se zaměřuje na superjachty, prodej soukromých jachet v květnu dosáhl historického maxima, kdy se prodalo 68 lodí, přičemž jejich prodej během pandemie stabilně rostl. Pro bohaté to byl jeden ze způsobů, jak cestovat navzdory omezením.

Reklama

Doporučované