Hlavní obsah

Rusko přijalo nové zákony, díky kterým může v zemi lépe regulovat internet

Foto: Profimedia.cz

Rusko přijímá zákon proti americkým internetovým gigantům.

Reklama

Rusko dnes schválilo řadu zákonů, které místnímu cenzurnímu úřadu Roskomnadzor dávají právo částečně, či úplně blokovat internetové platformy a portály, jež se dopouštějí cenzury či diskriminují ruská média.

Článek

Omezení, zpomalení či zablokování přístupu. Tyto nástroje bude mít od 1. února k dispozici cenzurní úřad Roskomnadzor, pokud se v ruském informačním prostoru objeví obsah diskriminující ruská média, vyjadřující neúctu ke státu či vyzývající k nepovoleným protestům.

Ruští poslanci totiž ve středu přijali nový zákon o internetu umožňující větší kontrolu úřadů nad internetovými platformami. Jeho konečnému schválení chybí ještě souhlas ruských senátorů a podpis prezidenta, avšak očekává se, že se tak stane.

Pod tento zákon spadají sociální sítě Facebook a Twitter či populární server YouTube. Právě tyto platformy se podle názoru ruských úředníků nejčastěji dopouštějí ústrků vůči ruským médiím, píše list Kommersant. Podle předsedy ruského výboru pro informační politiku Alexandra Chinštejna, který je mimo jiné jedním z autorů této iniciativy, o žádný úplný zákaz těchto internetových gigantů nejde.

Zavedením nových restrikcí ruská vláda reaguje na stížnosti místních médií jako Russia Today, RIA Novosti a Krym 24 o cenzurování jejich webů ze strany amerických platforem Twitter, Facebook a YouTube. Celkově od dubna 2020 bylo zaznamenáno asi 20 faktů o diskriminaci, píší ruská média.

Сenzurní úřad Roskomnadzor tak nově získává právo na úplné nebo částečné blokování internetových zdrojů, které na území Ruské federace omezují informace, a to na základě státní příslušnosti, jazyka, povolání, místa bydliště a práce, náboženství nebo v souvislosti se zavedením politických nebo ekonomických sankcí ze strany cizích států proti Rusku nebo Rusům.

Zákon o sociálních sítích

Další z nově přijatých zákonů se týká politiky sociálních sítí, které se od 1. února budou muset samy monitorovat kvůli odhalení a zablokování nezákonných informací.

Kromě dětské pornografie či informací o výrobě drog a způsobech sebevražd jde i o informace vyjadřující neúctu ke společnosti, státu, ruské ústavě, jakož i o výzvy k masovým nepokojům, extremismu a účasti na nepovolených demonstracích. Podle jednoho z autorů návrhu Sergeje Bojarského cílem tohoto pravidla je, aby se sociální sítě aktivně podílely na čištění vlastního informačního prostoru od informací, jejichž šíření v Ruské federaci je zakázáno.

Servery, které se prohřeší vůči ruskému zákonu, mají být zařazeny na zvláštní seznam s názvy webů „dopouštějících se porušování základních práv a svobod“ ruských občanů, uvádí agentura Interfax. Za porušení nových pravidel hrozí internetovým platformám pokuta až do výše pětiny jejich obratu na ruském trhu.

YouTube, Twitter a Facebook na žádost o vyjádření ještě neodpověděly, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované