Hlavní obsah

Začala výměna konstrukce historického mostu na Šluknovsku

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Železničáři dnes začali rozebírat konstrukci historického mostu přes Karolínino údolí ve Vilémově. Oprava celé železniční trati Rumburk – Sebnitz vyjde na více než půl miliardy korun.

Článek

Samotná rekonstrukce mostu pak bude stát téměř 264 milionů korun, řekl technický dozor stavebníka Marek Urválek ze Správy železnic.

Most o sedmi mostních otvorech měří 217,3 metru a pochází z roku 1904. V prvním a sedmém otvoru je kamenná klenbová konstrukce, ve druhém až šestém ocelová příhradová konstrukce. Nejvyšší výška mostu nad údolím je 34 metrů. Po 116 letech provozu se zejména jeho ocelové prvky dostaly na konec své životnosti.

„Jedná se o unikátní technologii vkládání ocelových konstrukcí, kdy se pokaždé na jednotlivé pilíře postaví montážní věže s hydraulickou pohyblivou plošinou. Na tyto věže se vždy zavěsí jednotlivé ocelové konstrukce a pomocí hydrauliky bude vždy stará konstrukce vyzvednuta. Následně bude zakotvena nová ocelová konstrukce a ta bude opět pomocí hydrauliky spuštěna na již opravené pilíře mostu,“ popsal proces rekonstrukce mostu Urválek. Každá ocelová konstrukce váží 100 tun, nové konstrukce musí být vloženy do otvorů s přesností na jeden centimetr.

Mostní konstrukce se měla měnit už minulý rok, stavební práce ale ovlivnila nepříznivá epidemická situace. Nynější předpokládaný termín výměny ocelové konstrukce mostu je 90 dní, včasné dokončení však může podle Urválka ohrozit počasí. Kupříkladu dnes foukal nárazový vítr.

Reklama

Doporučované