Hlavní obsah

Začíná sbírka pro chudé děti, pořadatelé čekají rekordní výši

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na pomoc dětem ohroženým chudobou dnes začíná desátý ročník sbírky dárků, kterou pořádá Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Článek

Dárky diakonie tradičně shromažďuje pod názvem Krabice od bot, letos poprvé mohou dárci připravit i krabici pro dospělé - rodiče samoživitele. Sbírka potrvá do 6. prosince a doplňuje ji online sbírka, která běží nepřetržitě. Podle dosavadního zájmu o darování je podle Ivo Mareše z diakonie letos o sbírku enormní zájem. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci.

„Pandemie koronaviru nejvíce dopadá právě na chudobou ohrožené rodiny, konkrétně na rodiče samoživitele. Podle údajů, které máme k dispozici od našich terénních pracovníků, přišlo o práci 15 až 20 procent rodičů samoživitelů a potravinové banky hlásí až dvojnásobný nárůst poptávky. Je také čím dál zřetelnější, že roste počet lidí, kteří kvůli výpadku příjmů nemají z čeho splácet dluhy,“ řekl Mareš, projektový manažer diakonie.

Podle diakonie je v Česku 100 000 chudých dětí. Mareš doplnil, že u rodin, které jsou v sociální izolaci, eskalují rodinné konflikty a výchovné problémy. Podle diakonie až 50 procent rodin v sociální tísni nemá připojení k internetu, 70 procentům rodičů samoživitelů se výrazně snížily příjmy a nárůst pomoci obětem domácího násilí činí 30 až 50 procent. S absencí techniky nelze zvládat nároky domácího vzdělávání, zároveň brání dítěti získávat podporu od pracovníků diakonie, dodal Mareš.

Novinkou 10. ročníku Krabice od bot je benefiční e-shop Krabice od bot, kde mohou lidé koupit drobné vánoční dárky pro své blízké a zároveň tím pomoci ohroženým dětem. Možnost podpořit děti a jejich rodiny finančním darem je i na www.krabiceonline.cz. Tato sbírka letos mimořádně pomáhala i za první vlny pandemie a také její vánoční výtěžek bude směřovat na podporu vzdělávání, rozvoje nebo volnočasových aktivit konkrétních dětí v sociální nouzi.

Loni se ve sbírce vybralo přes 35 000 dárků, na www.krabiceodbot.cz lidé mohou zjistit, pro které věkové skupiny jsou dárky potřeba. „Pro starší děti nedostávalo darů, proto vznikl rezervační systém, který ukáže, kolik v které kategorie je v daném sběrném místě možné přijmout a ve které kategorii chybí aktuálně nejvíc,“ uvedl Mareš.

Reklama

Doporučované