Hlavní obsah

Začíná vyřazovací část Evropské ligy. O co hraje Slavia?

Foto: Profimedia.cz

Český fotbal může ztratit jednu pozici v evropských pohárech. Co musí uhrát Slavia, aby ztrátu odvrátila?

Reklama

Po začátku vyřazovací fáze Ligy mistrů se rozjede i play off Evropské ligy. Ta láká přítomností 4 anglických gigantů. Český fotbal doufá, že po prvním kole bude o jednoho míň. Slavia vyzve Leicester v boji o miliony a koeficient.

Článek

Časy, kdy byla jen Liga mistrů, poté dlouho nic, a až poté někde v dáli Evropská liga, už jsou dávno pryč. I „chudší“ mladší sestra milionářské soutěže nabízí prvotřídní fotbal. Ve hře o druhou nejcennější klubovou mezinárodní trofej jsou totiž i velkokluby jako Manchester United, Arsenal, Tottenham a nebo dnes již ve světě dobře známý Leicester.

I ty největší celky navíc mají zájem v soutěži uspět. Hraje se totiž stále o poměrně slušný peníz, který, věru pravda, nepřinese do klubové kasy kufry plné bankovek, jako by tomu bylo v případě účasti v Lize mistrů, vyžít z příjmu z Evropské ligy se ale také rozhodně dá. Hlavní lákadlem je třeba právě pro kluby anglické Premier League volná vstupenka do Ligy mistrů, kterou dostane celkový vítěz soutěže.

Příjem a bonusy z Ligy mistrů a Evropské ligy

Liga mistrů

Účast v základní skupině: 415 milionů korun

Bonus za vítězný zápas: 73,5 milionů korun

Bonus za remízový zápas: 24,5 milionů korun

Bonus za postup ze skupiny: 258 milionů korun

Evropská liga

Účast v základní skupině: 79,5 milionů korun

Bonus za vítězný zápas: 15,5 milionů korun

Bonus za remízový zápas: 5 milionů korun

Bonus za postup ze skupiny: 13,5 milionů korun

Z tabulky vyplývá, že momentálně již jediný český zástupce v soutěži, pražská Slavia, si postupem ze základní skupiny se čtyřmi výhrami a účastí ve vyřazovací fázi zajistila základní příjem přesahující 155 milionů korun, ke kterému by se měly připsat ještě další bonusy, včetně toho za účast v play off Ligy mistrů (kvalifikace), který činí 135 milionů korun. Ve vyřazovacím dvojzápase s Leicesterem, který začíná ve čtvrtek v 18:55 v pražském Edenu, sešívaní hrají samozřejmě nejen o postup, ale také o navýšení zisku.

V sezoně 2018/19, kdy tým trenéra Trpišovského, tehdy ještě s Tomášem Součkem či Vladimírem Coufalem v sestavě, postoupil až do čtvrtfinále Evropské ligy, dosáhl na základní příjem 250 milionů korun. O rok později, tentokrát již v Lize mistrů, vydělali sešívání dvojnásobek, a to navzdory tomu, že vypadli již v základní skupině bez jediné výhry.

Příjem z evropských pohárů je pro sešívané zásadní položkou v celkovém rozpočtu klubu. Zisk z Evropské ligy je v letošní sezoně obzvláště důležitý s přihlédnutím na aktuální pandemickou situaci, která klubu odepírá nejen příjmy ze vstupného. Jen minulý rok vyinkasoval sešívaný klub za prodej vstupenek pouze na evropské poháry odhadem okolo 50 milionů korun.

Koeficient

Pravidelnou účastí v pohárové Evropě klub zvyšuje národní i svůj vlastní, klubový, koeficient, který má zásadní vliv na jeho postavení při losování kvalifikace, základních skupin či vyřazovací fáze mezinárodních klubových soutěží. Koeficient se přitom vypočítává vždy z posledních pěti let, což je pro sešívané momentálně zásadní.

Tým trenéra Trpišovského totiž aktuálně, po sečtení výsledků z evropských soutěží za poslední pětiletku, drží 40. pozici, která mu i v případě, že s Leicesterem nezapíše již ani bod, zůstane.

Toto umístění pro Slavii znamená, že v porovnání s možnými soupeři ve 3. či 4. předkole Ligy mistrů sezony 2021/22, by patřila mezi čtyři nasazené kluby a měla by tak tím pádem dostat minimálně papírově slabšího soupeře. To vše samozřejmě za předpokladu, že do kvalifikace milionářské soutěže vůbec postoupí, což jí zaručí zisk mistrovského titulu či druhá příčka v lize.

Proti Leicesteru může Slavia svůj bodový koeficient ještě navýšit a dostat se tak ještě v tomto „zúčtovacím“ pětiletém období nad týmy, které jsou v tabulce před ní. Pražané stíhají francouzské AS Monaco, chorvatské Dinamo Záhřeb nebo řecký Olympiakos.

Už tak růžová situace není ohledně národního koeficientu, který rozhoduje o počtu nasazených týmů do evropských pohárů. Ani účast tří celků v základní skupině (Slavia, Sparta, Liberec) a postup sešívaných do vyřazovací části Evropské ligy nejspíše neodvrátí hrozbu ztráty 15. příčky v žebříčku národních koeficientů, která zajišťuje 5 pozic v pohárech. Česko je momentálně na 19. pozici.

Aby český fotbal nepřišel o jedno místo v Evropě, musela by se Slavia probojovat až do závěrečných vyřazovacích kol Evropské ligy, jelikož aktuální ztráta na 15. Kypr činí 2,75 bodu. Konkurent v boji o lukrativní pozici sice svého zástupce v pohárech už nemá. Ovšem aby Slavia ztrátu dohnala, musela by na jaře sedmkrát vyhrát nebo výhru slavit šestkrát a k tomu dvakrát remizovat.

Zároveň by český fotbal potřeboval pomoci od soupeřů Crvene Zvezdy (Srbsko), Bernu (Švýcarsko) a Olympiakosu Pireus (Řecko), což jsou zástupci zemí, kteří jsou momentálně v pořadí před Českou republikou.

V případě, že se to týmu trenéra Jindřicha Trpišovského nepovede, bude mít Fortuna Liga v přespříští sezoně (2022/23) v Evropě jen čtyři celky a do kvalifikace o Ligu mistrů se dostane jen jeden. Zbylí by putovali rovnou do nové Evropské konfederační ligy, která má premiéru v příštím ročníku.

Pro následující sezonu (2021/22) má kvalifikaci Ligy mistrů stále ještě jistou mistr nejvyšší soutěže a tým, který skončí na druhé příčce. V Evropské lize se představí jeden český celek a dalších dvou českých zástupců se bude týkat již zmíněná Evropská konfederační liga.

Reklama

Doporučované