Hlavní obsah

Abramovič vlastní unikátní sbírku umění. Těsně před invazí ji skryl

Foto: Cem Ozdel/Anadolu Agency, Getty Images

Roman Abramovič se loni podílel na neúspěšných mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou.

Reklama

Umělecká díla ruský oligarcha Roman Abramovič skupoval přes 10 let. Nyní se může pravděpodobně chlubit sbírkou, kterou by mu záviděla nejedna umělecká galerie. Má být početnější než ta v londýnské Tate Modern.

Článek

Už v roce 2018 měla hodnotu bezmála jedné miliardy dolarů. Čítala tehdy nejméně 369 uměleckých děl. Řeč je o unikátní sbírce ruského oligarchy a bývalého majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

O jejím rozsahu se dosud nevědělo. Detaily teď zveřejnily britský deník The Guardian a mezinárodní sdružení investigativních novinářů Projekt na sledování korupce a organizovaného zločinu (OCCRP). Dostaly se k nim díky uniklým dokumentům kyperské společnosti MeritServus.

Dokumenty podrobně popisují obsah Abramovičovy kolekce i majetkovou strukturu kyperského svěřenského fondu, kterému oficiálně patří.

Sbírka obsahuje díla od Pabla Picassa, Clauda Moneta, Francise Bacona nebo Luciana Freuda.

O některých akvizicích se vědělo už před odtajněním dokumentů. Veřejná byla například koupě Triptychu Francise Bacona, která se uskutečnila v roce 2008 za více než 86 milionů dolarů. Jde tedy o nejdražší exemplář v kolekci.

Krádeže na Ukrajině

Experti to označují jako pečlivě naplánované, organizované útoky. Rusové v rámci nich cíleně plení vzácné a hodnotné sbírky v ukrajinských muzeích. Vojáci odnášejí sochy, obrazy i knihy.

Abramovičovo vlastnictví některých dalších děl ale odhalily až informace kyperské firmy, jde například o jeden z obrazů ruského malíře Kazimira Maleviče. Dílo v roce 2000 koupil neznámý sběratel za 17 milionů dolarů a dlouhá léta se nevědělo, o koho šlo. Zveřejněné dokumenty ukázaly, že od roku 2013 obraz patřil právě Abramovičovi.

Americká exmanželka

Sbírku spravuje kyperský Ermis Trust Settlement, který oligarcha založil v roce 2010. Do roku 2021 byl jediným „koncovým příjemcem výhod“ fondu. V roce 2021 ale získala poloviční podíl jeho bývalá manželka Darja Žukovová.

Nicméně na začátku února 2022, jen tři týdny před začátkem ruské invaze na Ukrajině, se vlastnická struktura opět změnila. Exmanželka získala najednou podíl 51 %, přičemž Abramovičovi zůstalo jen 49 %. Stal se tak menšinovým vlastníkem. Odborníci oslovení Guardianem v tom viděli jasný záměr uchránit uměleckou sbírku před možnými sankcemi.

Abramovič se hned měsíc po začátku ruské agrese ocitl na sankčním seznamu. Jeho majetek na území Evropské unie a Velké Británie byl z velké části zmrazen. Musel například prodat londýnský fotbalový klub Chelsea.

Umělecká díla se mu ale podařilo ochránit. Jak podotýká Guardian, sankce se většinou řídí pravidlem, že majetek může být zmrazen pouze tehdy, pokud je osoba na seznamu většinovým vlastníkem majetku.

Abramovič a Žukovová se rozvedli v roce 2016. Žukovová je teď znovu vdaná, jedná se o občanku Spojených států, která navíc ruskou invazi odsoudila. Není jasné, jestli se na rozhodnutí změnit majetkovou strukturu fondu nějak podílela. Veřejně to odmítla komentovat.

Reklama

Doporučované