Hlavní obsah

Aktivisté obsazují sídla ruských oligarchů. Vila Putinovy dcery není jediná

Foto: Youtube.com

Ukrajinská vlajka na terase vily, která patří dceři a bývalému zeti Vladimira Putina.

Reklama

Luxusní sídla ruských oligarchů na Západě lákají aktivisty. Vilu Putinovy dcery už Francouz nabízí ukrajinským uprchlíkům, londýnský dům obsadili squatteři.

Článek

„Tento objekt byl osvobozen,“ stojí na velké plachtě pověšené u vstupních dveří londýnského domu na náměstí Belgrave. Z oken visí ukrajinská vlajka, uvnitř se svítí. Dům, který vlastní ruští oligarchové, obsadili britští squatteři.

Ikonické bílé domy s černými dveřmi na londýnském náměstí jsou sídlem světových ambasád. Číslo 5, které obsadili aktivisté, je ale údajně v majetku ruského oligarchy Olega Děripasky. Stojí ve vedení vlivných firem, jako je hliníkárna RUSAL nebo automobilka GAZ. Děripaska je jedním z těch, kdo kvůli ruské invazi na Ukrajinu nově figurují na britských sankčních seznamech.

Podle záběrů na sociálních sítích jsou v blízkosti okupovaného domu policisté. Squatteři údajně nemají v plánu obsadit budovu kvůli tomu, aby tam sami žili, ale na protest proti válce. Vyzývají také Londýňany, aby je přišli podpořit.

Podle britských reportérů zatím byli na místě vidět jen tři demonstranti na balkónu sídla. Další novináři na sítích píší, že jich je dohromady pět, dva z nich jsou uvnitř budovy.

„Je nám jedno, jestli nás zatknou,“ volají podle přítomného reportéra serveru MyLondon aktivisté z balkónu, za nimi visí ukrajinská vlajka. Místo chtějí nabídnout ukrajinským uprchlíkům.

Villa Ukrajina

Ve Francii se zase aktivista Pierre Haffner rozhodl obsadit vilu dcery Vladimira Putina Jekatěriny Tichonovové v přímořském Biarritzu.

Haffnerovu fotografii, na které stojí před vilou Alta Mira a mává ukrajinskou vlajkou, zveřejnila ruská verze magazínu The Insider. Z vily zveřejnil i videa, ve kterých prochází interiérem a z honosných teras s výhledem na oceán mává ukrajinskou vlajkou.

Sídlo také prý přejmenoval na „Villa Ukrajina“.

Haffnera zřejmě doprovázel také Sergej Saveljev, původně Bělorus, který strávil osm let v ruském vězení a tajně z něj pořizoval nahrávky, které dokazují týrání tamních vězňů. Ve Francii dostal Saveljev azyl.

Podle Insideru Haffner ve vile vyměnil zámky a prohlásil, že je místo připravené pro ukrajinské uprchlíky. Luxusní vila má údajně osm ložnic a tři koupelny.

Dění na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

Vila patří Jekatěrině Tichonovové, respektive jejímu bývalému muži Kirillu Šamalovovi, ruskému miliardáři a synovi ruského oligarchy. Pětatřicetiletá Tichonovová je mladší Putinovou dcerou, její matka je Ljudmila Očeretná. Jekatěrina se narodila v německých Drážďanech. Používá pseudonym, dlouho nebylo jasné, zde je opravdu dcerou ruského lídra.

Haffnera i Saveljeva později podle fotografie na jeho sociálních sítích zadržela francouzská policie.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované