Hlavní obsah

Američané se s ním baví. Až padne Netanjahu, bude připraven

Foto: point of you, Shutterstock.com

Izraelský politik Benny Ganc.

Reklama

Po teroristickém útoku ze 7. října přesedl izraelský politik Benny Ganc z opozičních lavic do válečného kabinetu. Jeho nedávné přijetí v Bílém domě ukazuje, že na rozdíl od Netanjahua s ním Washington počítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Izrael má jen jednoho premiéra,“ soptil podle serveru Ynetnews Benjamin Netanjahu v telefonickém rozhovoru s Bennym Gancem kvůli jeho návštěvě Bílého domu. Zatímco této výsady se dosud Netanjahuovi jako jedinému izraelskému premiérovi nedostalo (mluvíme o jeho současné vládě), Ganc se před týdnem sešel ve Washingtonu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou i Jakem Sullivanem, prezidentovým poradcem pro národní bezpečnost. A stalo se tak na jeho vlastní žádost a bez Netanjahuova svolení.

Gancova kancelář pouze oznámila, že premiéra o cestě do USA informovala. Rozzlobený Netanjahu měl ale vydat příkaz izraelské ambasádě ve Washingtonu, aby se na Gancově pobytu nijak nepodílela.

Podle experta na izraelsko-americké vztahy Ejtana Gilboye vyslala Gancova návštěva Bílého domu Netanjahuovi signál, že je „persona non grata“. „Bílý dům také věří, že se Ganc stane příštím izraelským premiérem,“ řekl odborník z Bar Ilanovy univerzity serveru Al-Monitor.

Podobně je tomu i v Londýně, kde se s Gancem sešel premiér Rishi Sunak.

Překvapen kvůli Rafáhu

„Je důležité, aby Američané viděli, že v izraelské společnosti existují rozumné hlasy,“ ohodnotil Gancovu cestu do USA Jair Lapid, vůdce centristické strany Budoucnost existuje. Na otázku, co říká tomu, že premiér cestu neschválil, odpověděl: „To by se u nás (za předchozí vlády, pozn. red.) nestalo. Řídili jsme normální vládu, ne vládu katastrof.“

Ani Gancova návštěva nicméně neprobíhala zcela hladce. Ministr bez portfeje Netanjahuovy vlády si ve Washingtonu musel vyslechnout ostrou kritiku izraelského postupu v Gaze. Gance prý překvapil ostrý odpor, který americká administrativa zaujímá vůči operaci v hraničním Rafáhu, kde se nyní tísní na milion a půl přesídlených civilistů.

Jak napsal server Axios, bodem zlomu se pro Američany staly nedávné události, kdy bylo v davu při předávání humanitární pomoci zabito asi sto Palestinců. Američtí představitelé považují tuto událost za symbol celkového selhání izraelské politiky ve válce a byli překvapeni izraelskou lhostejností k tomu, co se stalo.

I proto si Ganc vyslechl jasnou výzvu k tomu, aby Izrael zajistil přísun humanitární pomoci do Gazy. „Žádné výmluvy,“ okomentoval to prezident Joe Biden.

Viceprezidentka Harrisová mluvila po Gancově návštěvě o hladovějících lidech v Gaze a tamní situaci označila za „humanitární katastrofu“.

Hlad v Rafáhu na snímcích z letošního února

+14

Ganc strávil v Bílém domě dlouhé tři hodiny. Kritiku si vyslechl navzdory tomu, že je považován za umírněného člena válečného kabinetu, z něhož by měl po ukončení bojů odejít.

Ganc byl tím, kdo se snažil prosadit dohodu vedoucí k propuštění rukojmích Hamásu, kteří pro extremistickou část vlády nejsou hlavní prioritou, jak ostatně nedávno přiznal ministr financí Becalel Smotrič.

Ganc také na rozdíl od Netanjahua více dbá na názor USA a snaží se zachovávat s hlavním izraelským partnerem co nejlepší vztahy.

Sporná alternativa k Bibimu

Čtyřiašedesátiletého Gance, který dosáhl na hodnost generála a čtyři roky stál v čele armády, veřejnost považuje za mnohem kompetentnějšího vůdce než Netanjahua, ale podle některých analytiků alternativou k „Bibimu“ není.

Khalil Jahnshan, ředitel Arabského centra ve Washingtonu, poukázal na Gancovo vedení izraelské operace v Gaze v roce 2014 a na to, že sdílí cíl zničení Hamásu, ať už za jakoukoliv cenu pro Palestince.

Rozhovor s palestinskou novinářkou

Lidé nemají jídlo, vodu ani místo na přespání. Tisíce lidí proto přežívají na ulici, řekla Seznam Zprávám palestinská novinářka Jafa Abú Akar, která byla přesídlena do hraničního města Rafáh.

Ganc také jako ministr obrany rozhodl o zařazení šesti palestinských neziskovek na seznam teroristických organizací. Devět evropských vlád včetně německé, která jinak Izrael velmi podporuje, tento krok odmítly a oznámily, že budou i nadále neziskovky finančně podporovat.

„Biden a Ganc se možná zajímají o zmírnění dopadů (války v Gaze), ale nezajímají se o Palestince ani o ukončení války,“ citovala televize al-Džazíra Jahnshana.

K dvoustátnímu řešení izraelsko-palestinského konfliktu, které tlačí západní země v čele s USA, se Ganc vyjadřuje spíše vyhýbavě.

Muž na ‚úklid” po Netanjahuovi

Na ideologickou nevyhraněnost Gance upozorňuje i ředitelka Herclova institutu izraelských studií Irena Kalhousová: „Snaží se být spojnicí mezi středem a pravicí, což se mu daří i díky tomu, že je ideologicky poněkud nemastný neslaný,“ myslí si. Ganc podle ní není politik, který by přišel s nějakými smělými návrhy na řešení konfliktu, na velké mírové iniciativy ale nejsou Izraelci v tuto chvíli ani připravení.

„Je schopen situaci po Netanjahuovi uklidnit . Co se týče izraelsko-palestinského konfliktu, je Ganc spíš politikem statusu quo. Bude ale mnohem otevřenější signálům ze strany USA a uvědomuje si, že spojenectví s Amerikou a dobré vztahy s arabskými státy jsou důležité. Díky tomu může být schopen zahájit politický proces vedoucí k řešení konfliktu. Přinejmenším by byl schopen neprohlubovat okupaci a přijít třeba se vstřícnými gesty v oblasti C (oblast pod plnou izraelskou kontrolou, pozn. red.),“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V minulosti už souhlasil s rolí rotujícího premiéra, v níž by vystřídal Netanjahua. Než k tomu došlo, vláda padla a v té další sloužil jako ministr obrany. Zkušeností na vedení země má dostatek a v průzkumech se zdá být tím, koho by většina Izraelců viděla v čele státu nejraději.

Reklama

Doporučované