Hlavní obsah

Americkou protivzdušnou obranu chtějí všude, vojáci nestíhají

Foto: mehmet ali poyraz, Shutterstock.com

Systém Patriot americké protivzdušné obrany.

Reklama

Vojáci americké protivzdušné obrany jsou nasazeni po celém světě. Nedostatečná kapacita a podstav ale mohou způsobit, že nebudou schopni v budoucnosti efektivně bránit nebe nad Spojenými státy i svými spojenci.

Článek

Příslušníci americké armády poskytli CNN svědectví o stavu jednotek protivzdušné obrany americké armády. Získané výpovědi ukazují na to, že tyto jednotky patří mezi nejvytíženější v rámci americké armády. Jejich vojáci obsluhují obranné systémy po celém světě a slouží jako preventivní ochrana proti nepřátelským zemím jako Severní Korea, Čína, Írán a Rusko.

Jeden z vyšších zástupců americké armády generálporučík Dan Karbler popsal CNN situaci citací jednoho ze svých podřízených: „Pane, je to jednoduché, čistá matematika. Máme více misí, než máme kapacit protivzdušné obrany.“

Poptávka po americké protivzdušné obraně prudce stoupla v souvislosti s válkou na Ukrajině a rostoucím napětím mezi Spojenými státy a Čínou. Brigádní generál Maurice Barnett, velitel 10. armádního velitelství protivzdušné obrany v Evropě, popsal situaci takto: „Bohužel, protivzdušná obrana je v módě.“

Velitelé začínají varovat, že s rostoucími hrozbami mohou být jednotky protivzdušné obrany neschopné splnit potřeby. „Situace se může vymknout kontrole, když se nebude řešit včas,“ řekl CNN generálmajor Brian Gibson, velitel 94. armádního velitelství protivzdušné obrany na Havaji.

Armáda chce situaci zlepšit

Situace v roce 2020 došla do takového bodu, že armádní velení uspořádalo anketu mezi vojáky a jejich rodinami, aby zjistilo jejich názor na situaci. Na základě výsledků začalo pracovat na změnách, aby snížilo tlak, který je vyvíjen na vojáky i jejich rodiny.

V současné době jednotky operují v Evropě, kde chrání východní křídlo Severoatlantické aliance a pomáhají cvičit své ukrajinské kolegy. Zatímco v jihovýchodní Asii Američané posilují svou přítomnost proti rostoucím ambicím Číny a Severní Korey. Podle jednoho z důstojníků, který hovořil se CNN pod podmínkou anonymity, jsou jednotky „přepracované a trpím nedostatkem personálu“. Armáda si stanovila za cíl do pár let znatelně zvýšit počet jednotek, aby těm současným významně ulevila.

Armáda nabízí novým rekrutům více jak 47 tisíc dolarů, aby doplnila personál například pro obsluhu systémů Patriot, které jsou přítomné i na Ukrajině a jsou velice efektivní.

Do jednotek se snaží také integrovat psychology, kteří by byli stálou součástí jednotek protivzdušné obrany po celém světě. Vojákům by pomáhali s vypořádáním se se syndromem vyhoření, který postihuje velkou část z nich.

Polsko vítá přítomnost americké armády na svém území

Jednotky protivzdušné obrany jsou nejvytíženější částí americké armády. Počet jednotek, které jsou umístěné v zahraničí, se po celý rok pohybuje kolem 60 procent. V průměru jsou na jeden rok mise necelý jeden rok doma. Ideální poměr, který americká armáda uplatňuje, je na každý rok mise dva až tři roky doma. Podle slov amerického ministra obrany Lloyda Austina jsou dva roky doma na jeden rok mise „červená linie“, za kterou by se nemělo jít.

Velitelé chtějí také zlepšit komunikaci s rodinami svých vojáků, které jsou často bez dostatečných informací o svých nejbližších, hlavně v případech, kdy jejich nasazení přesáhne původně stanovenou dobu. O zlepšení komunikace se pokoušejí i samotní vojáci. Seržant jedné jednotky, která byla po ruské invazi nasazena na východ Evropy, CNN sdělil, že se svým velitel založili pro rodiny „newsletter“, kde se rodiny mohly dozvědět o svých nejbližších, kteří v jednotce působili.

Geopolitická situace se pravděpodobně zhorší

V jihovýchodní Asii je jedním z hlavních problémů velikost celého regionu. Přesun jednotek a vybavení je zde náročnější než v „malé“ Evropě. Jen v roce 2023 se americká armáda plánuje zúčastnit celkem 24 vojenských cvičení se svými regionálními spojenci.

Ke zlepšení situace jednotek nepřispívá ani to, že často operují v režimu zvýšené ostražitosti kvůli severokorejským raketovým odpalům. „Nemyslím si, že se situace v regionu změní s tím, co naši protivníci v regionu dělají,“ řekl Gibson. „Pravděpodobnější je to, že se situace jen zhorší,“ dodal.

Reklama

Doporučované