Hlavní obsah

Amsterdam zpřísňuje pravidla. Zakáže kouřit konopí na ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrť červených luceren do země ročně láká miliony turistů.

Reklama

Nizozemský Amsterdam zpřísňuje pravidla ve známé čtvrti červených luceren. Snaží se tak zpříjemnit život rezidentům, kteří si dlouhodobě stěžují na příliš hlasité turisty.

Článek

Se všemi svými bary, kavárnami, v nichž se kouří konopí, nebo čtvrtí červených luceren přitahuje nizozemské hlavní město ročně miliony turistů.

Amsterdam, který se proslavil právě bujarým nočním životem, teď ale zavádí nová omezení. Podle zákona, jenž začne platit v polovině května, už lidé nebudou moci kouřit konopí na ulicích ve čtvrti červených luceren, píše BBC.

Nové nařízení má za cíl zlepšit život rezidentům, kteří si dlouhodobě stěžují na rušení způsobené turisty. Poukazují i na to, že konopné kavárny do města přitahují pouliční dealery a že zneužívání drog zvyšuje kriminalitu.

Podle místních médií zákon podpořili téměř všichni amsterdamští radní.

Součástí nových pravidel bude také zavírací doba pro eskort – tři hodiny ráno – a pro restaurace a bary. Ty budou muset v pátek a v sobotu zavřít do druhé hodiny ranní. Noví návštěvníci pak budou do staré městské části vpouštěni pouze do jedné hodiny po půlnoci.

Amsterdam se postupně snaží „vyčistit“ své historické centrum

Amsterdam postupně zmenšuje slavnou čtvrť červených luceren a odkrývá nové plány na „vyčištění“ historického města. Vzniknout by mělo pětipodlažní erotické centrum.

Zpřísní se také prodej alkoholu: v současné době je ve čtvrti červených luceren zakázán od čtvrtka do neděle, vždy po čtvrté hodině odpolední. Městská rada teď vyzývá prodejce, aby během této doby alkohol zcela odstranili ze svých obchodů – nebo jej minimálně skryli před zraky nakupujících.

Podle současných zákonů je v Nizozemsku držení, výroba nebo prodej drog trestným činem. Osoby starší osmnácti let ale mohou návykové látky konzumovat beztrestně.

Země se navíc řídí takzvanou „politikou tolerance“. Ta umožňuje konopí prodávat v kavárnách, ovšem za podmínky, že tento prodej nebude působit žádné přidružené problémy: a to se, podle stížností místních, už delší dobu neděje.

Amsterdamská rada tak teď kromě nových zákonů plánuje také kampaň s názvem „Nejezdi sem“. Odstartuje na jaře a cílit bude na turisty, kteří do města vyrážejí primárně za drogami, alkoholem nebo sexem.

Reklama

Doporučované