Hlavní obsah

Během útoku dvou bratrů v Kanadě zemřelo šest členů jedné rodiny

Foto: Profimedia.cz

Útočníci připravili o život několik členů širší rodiny Burnsových, od dvacátníků až po seniory.

Reklama

Nedělní útoky v kanadské provincii Saskatchewan silně zasáhly domorodou komunitu. Jedna z místních rodin během nich přišla o šest svých členů. Muž obviněný z vražd je stále na útěku.

Článek

Kanadou v neděli otřásla série útoků bodnou zbraní. Zemřelo při ní deset lidí a dalších osmnáct bylo zraněno. Až na jednu byly všechny oběti nalezeny v rezervaci James Smith Cree Nation, kterou obývají domorodé komunity.

Kanadské úřady ve středu odtajnily identity obětí. Deník The New York Times upozornil, že celkem šest obětí pocházelo z jedné rodiny. Útočníci připravili o život několik členů širší rodiny Burnsových, od dvacátníků, kteří teprve začínali své dospělé životy, až po seniory, kteří si užívali důchodu.

Bodným zraněním podlehl šestašedesátiletý Earl Burns, veterán ozbrojených sil, který v domorodé komunitě působil jako řidič autobusu. Po tom, co ho útočníci napadli, nastoupil do autobusu a pokusil se dojet pro pomoc. Po cestě však zemřel a vozidlo sjelo do příkopu.

„Můj bratr Earl Burns byl skutečný hrdina. Bojoval až do smrti, aby ochránil svou rodinu,“ řekla Deborah McLeanová místním médiím.

Další obětí z rodiny Burnsových se stala jednašedesátiletá Gloria, která byla jednou z kulturních vůdkyň místní domorodé komunity. Jako svobodná matka vychovala pět adoptivních dětí a poskytovala poradenství lidem závislým na drogách, alkoholu a hazardních hrách.

„Zemřelo deset lidí, včetně mé sestry. Byla zmasakrována…společně s dalším přítelem a 14letým chlapcem. Zemřeli všichni tři,“ prohlásil Gloriin bratr Ivor Burns.

Darryl, která je jednou z Gloriiných šesti sourozenců, uvedla, že její sestra byla zabita, když se snažila pomoci dvěma dalším obětem útoku. „Reagovala na nouzový telefonát, ocitla se ale sama uprostřed násilí,“ vysvětluje Darryl.

Více o nedělních útocích v kanadské provincii Saskatchewan

Velitelka Královské kanadské jízdní policie (RCMP) v provincii Saskatchewan Rhonda Blackmoreová na nedělní tiskové konferenci uvedla, že mrtví a zranění se našli celkem na 13 různých místech ve venkovské oblasti severovýchodně od města Saskatoon. Podle ní útočníci na některé lidi cílili záměrně, jiní se zřejmě stali náhodnými oběťmi.

Zraněním podlehla také Lana Headová, která byla matkou dvou dcer. Jen několik hodin před útokem ve svém příspěvku na Facebooku psala o tom, že „má množství skvělých vzpomínek, které je potřeba si uchovávat“.

Přátele a rodinu její smrt šokovala a projevy soustrasti vyjadřovali mimo jiné i na sociálních sítích. Její bývalý partner hovořil i s místními médii a rovněž naznačil, že by útok mohl mít souvislost s drogami a alkoholem. „Je šílené, jak vězení, drogy a alkohol mohou zničit tolik životů,“ uvedl Michaél Brett Burns v rozhovoru s Aboriginal Peoples Television Network.

Nejstarší obětí útoku se stal sedmasedmdesátiletý Wesley Petterson. Ten jako jediný nepocházel z komunity James Smith Cree Nation, ale z nedaleké vesnice Weldon, kde provozoval kavárnu.

Sousedé ho popisovali jako milovníka ptáků, který vedl kampaň proti kácení stromů a byl veselou součástí komunity vesnice Weldon. Před jeho domem mu na počest postavili malý pomník.

„Nic neudělal. Nezasloužil si to. Byl to hodný, dobrosrdečný člověk. Zhroutila jsem se a padla na zem. Znala jsem ho odmalička,“ popsala Ruby Worksová z Weldonu okamžik, kdy se zprávu o smrti Pettersona, který pro ni byl jako vlastní strýc, dozvěděla.

„Neublížil by mouše,“ popsal Pettersona další z obyvatelů Weldonu a dodal, že zatímco na muže útočili, ve sklepě se schovával jeho dospělý vnuk a volal policii.

Pátrání po vrahovi pokračuje

Kanadská policie mezitím stále pátrá po jednom z mužů obviněných z vražd. V neděli oznámila, že z útoků jsou podezřelí 31letý Damien Sanderson a 30letý Myles Sanderson. Později potvrdila, že se jedná o bratry. Podle deníku The New York Times byli oba členy místní komunity.

V pondělí policie oznámila, že během vyšetřování v rezervaci James Smith Cree Nation našla nedaleko místa činu tělo Damiena Sandersona. Podlehl zraněním, která si nezpůsobil sám, napsala agentura AP s odvoláním na vyjádření policie. Zda je za smrt svého bratra zodpovědný Myles Sanderson, policie neuvedla, upozorňuje stanice BBC.

Damienův bratr Myles, který má velmi dlouhý trestný rejstřík, je stále na útěku. Policie se domnívá, že mohl být také zraněn.

Podezřelí z nedělních útoků byli v pondělí obviněni z vraždy. Muži podle obvinění zaútočili bodnou zbraní na 13 různých místech ve venkovské oblasti severovýchodně od města Saskatoon v kanadské provincii Saskatchewan.

Útoky patří k nejtragičtějším v novodobé kanadské historii. Jejich motiv není znám, nicméně představitelé domorodých komunit hovoří o „souvislosti s drogami“. „Tohle je ničivý následek toho, když škodlivé nelegální drogy naruší naše komunity,“ uvedla Federace suverénních domorodých národů, která sdružuje 74 domorodých komunit v Saskatchewanu. Podle policie si pachatelé některé z obětí vybrali cíleně, jiné zřejmě náhodou.

Reklama

Související témata:

Doporučované