Hlavní obsah

Blinken mluvil s Lavrovem o výměně vězňů, včetně obviněné basketbalistky

Foto: Profimedia.cz

Washington údajně navrhuje výměnu basketbalistky Grinerové a bývalého vojáka Whelana za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta (vlevo).

Reklama

Antony Blinken v pátek vyjednával výměnu Američanů vězněných v Rusku. Americká vláda je pod tlakem veřejnosti kvůli zadržené basketbalistce Grinerové, které v Rusku hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.

Článek

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek oznámil, že mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a vyzval Moskvu, aby přijala návrh týkající se dvou Američanů vězněných v Rusku.

Podle amerických médií Washington nabízí výměnu basketbalistky Brittney Grinerové a bývalého vojáka Paula Whelana za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který si odpykává trest v USA.

Americká vláda je v poslední době pod tlakem, aby zvýšila úsilí ve snaze dosáhnout propuštění Američanů vězněných v Rusku. Především je aktuálně medializovaný případ hvězdné basketbalistky Grinerové, kterou ruské úřady obvinily z pašování drog poté, co se u ní v únoru na moskevském letišti našly náplně do elektronických cigaret s hašišovým olejem.

O případu jsme psali zde:

Washington podle zjištění televize CNN už minulý měsíc nabídl, že za ni a za Whelana vydá do Ruska proslulého obchodníka se zbraněmi Buta. Moskva ale údajně dosud na nabídku významněji nereagovala, což přispělo k  tomu, že američtí činitelé začali o výměně mluvit veřejně. Blinken tento týden hovořil o „podstatné nabídce“, podrobnosti ale médiím nesdělil.

Blinken prý také šéfa ruské diplomacie varoval, že svět neuzná další ruské anexe území na Ukrajině, informuje agentura Reuters. Dále Lavrovovi řekl, že Rusko musí splnit závazky učiněné v rámci dohody o vývozu obilí z dosud zablokovaných ukrajinských přístavů.

Ministři zahraničí USA a Ruska se spojili poprvé od konce února, kdy Moskva zahájila vojenské tažení proti sousední zemi, které pokračuje i  po více než pěti měsících. Blinken trval na tom, že nehodlá s Ruskem „vyjednávat o Ukrajině“, když ve středu oznamoval plán mluvit se šéfem ruské diplomacie.

Reklama

Související témata:

Doporučované