Hlavní obsah

Britský král Karel III. se pozvolna vrací k plnění veřejných povinností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ComposedPix, Shutterstock.com

Král Karel III. by se měl v červnu zúčastnit vzpomínkových akcí u příležitosti 80. výročí vylodění v Normandii.

Karel III. navštívil zdravotnické zařízení v Londýně, které se zabývá léčbou rakoviny. Právě kvůli této nemoci se britský král během února stáhl z veřejného života. Teď se ale vrací k plnění svých veřejných povinností.

Článek

Britský král Karel III. se poprvé od únorové diagnózy rakoviny vrátil k plnění svých veřejných povinností. Navštívil zdravotnické zařízení v Londýně, které se specializuje na léčbu onkologických onemocnění. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž se pětasedmdesátiletý monarcha, kterého doprovodila královna Camilla, usmíval a působil zdravě.

Karel III. trpí neupřesněnou formou rakoviny a podstupuje léčbu, při níž se od února omezil na plnění povinností, které nezahrnují veřejné vystupování. Na konci března se ale například zúčastnil velikonoční bohoslužby.

O tom, že se král vrátí k plnění svých povinností, Buckinghamský palác informoval už minulý týden. Veřejný program bude ale omezený, aby se minimalizovalo riziko zdravotních komplikací. Třeba v červnu by se ale měl zúčastnit vzpomínkových akcí u příležitosti 80. výročí vylodění v Normandii a také by měl hostit japonský císařský pár na státní návštěvě. Podle britských médií královo oznámení neznamená, že se plně vrátí k veřejnému vystupování – jde spíše o „pozitivní signál“.

S rakovinou se léčí i další členka nejvyšších kruhů britské královské rodiny, a to princezna Kate, manželka nástupce trůnu prince Williama. Kate po týdnech spekulací v březnu uvedla, že po lednové operaci břicha podstupuje preventivní chemoterapii.

Rakovina krále Karla III.

Lékaři odhalili rakovinu krále Karla III. podle oficiálních informací v počátečním stadiu. Panovník se nebude vídat s veřejností, ale bude dál plnit ústavní povinnosti, včetně pravidelných setkání s premiérem Rishim Sunakem.

Doporučované