Hlavní obsah

Britský premiér vyhrál nad vlastními poslanci. Schválili deportace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr/Úřad britského premiéra

Ilustrační foto.

Reklama

Britský premiér čelil kvůli spornému zákonu o deportacích migrantů do Rwandy zatím největší rebelii vlastních poslanců. Nakonec konzervativce přesvědčil, aby návrh zákona podpořili.

Článek

Britská vláda na začátku prosince zveřejnila návrh upraveného zákona, který má umožnit deportovat migranty do Rwandy bez ohledu na britské nebo mezinárodní zákony týkající se lidských práv. Návrh však vyvolal kritiku pravého křídla konzervativců.

V úterním hlasování britské vlády prošel rwandský návrh zákona s 313 hlasy pro a 269 proti. Vláda vyhrála první hlasování s 337 hlasy. Ve druhém hlasování měla 313 hlasů, což znamená, že pouze 24 konzervativců se aktivně zdrželo hlasování, píše deník The Guardian.

„Britové by měli rozhodovat o tom, kdo do země přijede, nikoliv zločinecké gangy nebo zahraniční soudy. To tento návrh zákona splňuje,“ napsal na platformě X britský premiér.

Co se týče dalšího postupu, poslanci nyní hlasují o návrhu programu, podle kterého bude rwandský návrh zákona předán výboru celé sněmovny a budou vyčleněny dva dny na projednání zbývajících fází návrhu zákona.

Kdy se tyto debaty uskuteční, zatím není jasné. Nicméně se očekává, že proběhnou začátkem ledna.

Reklama

Doporučované