Hlavní obsah

Bude příštím králem? Do Thajska se po 27 letech vrátil panovníkův syn

Foto: The Asahi Shimbun , Getty Images

Vacharaesorn Vivacharawongse, druhý syn krále Vajiralongkorna, při návštěvě školky 8. srpna 2023 v Bangkoku.

Reklama

Pozdvižení v Thajsku vzbudila tento týden návštěva královského syna Vacharaesorna Vivacharawongsea. Až doposud se věřilo, že byl formálně zbaven královského titulu. Teď to však vypadá, že by mohl být následníkem trůnu.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Vacharaesorn Vivacharawongse je druhým ze čtyř synů thajského krále. Otec s ním ale už před lety omezil kontakty a formálně jej zbavil královského titulu. Vystudovaný právník tak až doposud žil ve Spojených státech. Teď se, po sedmadvaceti letech, objevil ve své rodné zemi.

Doposud se obecně věřilo, že Vivacharawongse i jeho bratři byli zbaveni královského postavení, a že se s nimi při nástupnictví na trůn nepočítá. Loni v prosinci ale ve vážném stavu hospitalizovali nejpravděpodobnější dědičku trůnu: nejstarší dceru krále Vajiralongkorna, princeznu Bajrakitiyabhu.

Ta zkolabovala kvůli problémům se srdcem a už osm měsíců leží v nemocnici v kómatu. Její srdce, plíce i ledviny fungují pouze díky podpůrnému systému, který lékaři využívají, a zdá se nepravděpodobné, že by se zotavila.

To, o čem se v Thajsku už roky potají šeptá, by se tak mohlo stát skutečností: jeden z královských synů by mohl být přiveden zpět do země a znovu přijat do královské rodiny, aby mohl v budoucnu sehrát roli následníka trůnu.

Ačkoli ani teď palác nevydal žádné oficiální prohlášení, média spekulují, zda by Vivacharanwongseova návštěva nemohla být prvním takovým krokem na cestě k jeho rehabilitaci.

Thajskem hýbou taky parlamentní volby

Vítěz thajských parlamentních voleb Pita Limdžarenrat má zatím nelehkou cestu směrem k premiérskému křeslu. V cestě mu stojí Senát a žaloba u Ústavního soudu. On sám tvrdí, že svůj boj nevzdá.

„Jsem rád, že se vracím do Thajska. Vřele mě tu přivítali. Byl jsem pryč dlouhou dobu, sedmadvacet let,“ sdělil králův syn stanici CNN při návštěvě centra péče o znevýhodněné děti v Bangkoku. Oficiálně se setkal také s nejvyšším thajským náboženským představitelem, patriarchou buddhistické sanghy. Jak upozornila BBC, mnoho Thajců by si mohlo tyto Vivacharawongseovy aktivity interpretovat jako předvedení jeho potenciálu pro plnění královských povinností.

Kdo je Vacharaesorn Vivacharawongse?

Vivacharawongse je jedním ze čtyř synů narozených druhé manželce thajského krále Sujiranee, se kterou se rozvedl v roce 1996. Vivacharawongse a jeho tři bratři byli po rozchodu manželského páru i se svou matkou vyhnáni z Thajska, a od té doby žili v USA.

V minulosti tito čtyři synové občas publikovali dopisy, ve kterých žádali o usmíření se svým otcem a povolení návratu do Thajska, ale bezvýsledně.

Vivacharawongse byl ve Spojených státech tím nejviditelnějším z bratrů, velmi aktivní byl například v tamní thajské komunitě a otevřeně podporoval thajskou monarchii. BBC podotýká, že právě proto by mohl být nejvhodnějším adeptem na budoucího následníka trůnu.

Sám král Vajiralongkorn si zatím svého nástupce nevybral: podle thajského práva je přitom naprosto na panovníkovi, koho jako svého následníka zvolí.

Více o thajské politice

Vítěz thajských voleb Pita Limdžarenrat je odhodlaný prosadit svou vizi. Navzdory hrozbě, že se mu dosud vládnoucí armáda pokusí cestu moci k překazit, slibuje demilitarizaci Thajska a návrat k normálu.

Až do loňského kolapsu se všeobecně počítalo s princeznou Bajrakitiyabhou, která je považována za nejdokonalejší z králových dětí: je právničkou, spolupracovala s OSN a byla thajskou velvyslankyní v Rakousku. S jejím onemocněním by se ale mohla otevřít cesta právě pro druhého z královských synů.

Jak upozorňuje BBC, je stále brzy dělat závěry o tom, zda by se Vivacharawongse mohl stát příštím thajským králem. Šlo tak spíš o první průzkumnou návštěvu, která by v budoucnu mohla být následována dalšími cestami: tak, aby Vajiralongkorn viděl, jak se jeho syn vyrovnává se září reflektorů, ale i přísným královským protokolem a politikou.

Reklama

Související témata:

Doporučované