Hlavní obsah

Chorvatské parlamentní volby podle prvních odhadů vyhraje vládní HDZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Chorvatský premiér a předseda Chorvatského demokratického společenství (HDZ) Andrej Plenkovič. Snímek z roku 2022.

Reklama

Vládní HDZ ale nejspíš získá menší počet křesel, než měla doposud, a nepodaří se jí tak dosáhnout většiny.

Článek

Chorvatská vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) je na nejlepší cestě vyhrát předčasné parlamentní volby. Uvedla to chorvatská televizní stanice Nova s odkazem na výsledky průzkumu agentury Ipsos provedeného mezi voliči po odchodu z volebních místností. HDZ ale nejspíš získá menší počet křesel, než měla doposud, a nepodaří se jí tak dosáhnout většiny.

Středopravá vládnoucí strana by podle průzkumu mohla mít 58 křesel ve 151členném parlamentu. Je to méně než 66 křesel v roce 2020, ale více než v případě opoziční koalice neformálně vedené prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP), které průzkum slibuje 44 křesel.

Třetí je podle prvních odhadů krajně pravicové Vlastenecké hnutí (DP) s 13 křesly.

Státní volební komise uvedla, že volební účast do 16:30 SELČ činila 50,6 procenta ve srovnání s 34,4 procenta ve stejnou dobu v posledních parlamentních volbách v roce 2020. Volební místnosti se uzavřely v sedm hodin.

Volby do 151členného Saboru, které provázela rivalita mezi premiérem země Andrejem Plenkovičem a prezidentem Milanovičem, se konaly s asi dvouměsíčním předstihem oproti předpokládanému řádnému termínu. Parlament jednohlasně schválil předčasné hlasování po protivládních protestech opozice, která viní kabinet z korupce a nesouhlasí s jmenováním kontroverzního soudce do funkce nejvyššího státního zástupce.

Reklama

Související témata:

Doporučované