Hlavní obsah

Chtěl unést političku a držet ji jako rukojmí, říkají žalobci k případu Pelosi

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová s manželem Paulem Pelosim na snímku z roku 2020.

Reklama

Sanfranciská policie pokročila ve vyšetřování napadení Paula Pelosiho, manžela předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA. Cílem útoku měla být podle nových zjištění sama Nancy Pelosiová; útočník ji chtěl držet jako rukojmí.

Článek

Muž, který podle policejního vyšetřování před pár dny zaútočil na manžela šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, si už vyslechl obvinění. Federální prokurátoři jej obvinili z napadení a pokusu o únos.

Útočník se s kladivem v ruce vrhl v pátek nad ránem na dvaaosmdesátiletého Paula Pelosiho. Cílem útoku však podle zjištění policie měla být sama Nancy.

Při útoku muž křičel: „Kde je Nancy? Kde je Nancy?“ Chtěl si ji vzít jako rukojmí a vyhrožovat jí rozdrcením kolen, pokud bude „lživě“ odpovídat na jeho otázky, informovala agentura Reuters. .

Přípravě únosu odpovídají i nástroje, které s sebou útočník do domu přinesl. Sanfranciská policie našla v ložnici a na chodbě poblíž vchodových dveří zipové pásky. V batohu útočníka byla také role lepicí pásky, lano, druhé kladivo, pár rukavic a deník, uvádí se v prohlášení ministerstva spravedlnosti.

Manžel političky utrpěl při úderu kladivem frakturu lebku, vážné zranění měl také na rukou. Má za sebou operaci, lékaři očekávají, že se plně zotaví. „Paul (Pelosi) dělá stabilní pokroky na dlouhé cestě k zotavení,“ napsala v prohlášení šéfka Sněmovny.

Útočník byl zatčen poté, co Pelosi zavolal na tísňovou linku 112. Neoznámil sice přesně, co se v domě děje, ale dispečerka na základě toho, co slyšela, vyslala na místo hlídku, uvedla sanfranciská policie.

Pelosi, který byl po útoku nejprve v bezvědomí, později policii řekl, že spal, když se do jeho ložnice ve druhém patře vplížil cizí muž ozbrojený kladivem, probudil ho a požadoval, aby zavolal svou manželkou.

Útok na Nancy Pelosiovou

Po pátečním násilném útoku skončil v kalifornské nemocnici manžel šéfky americké Sněmovny reprezentantů. Cílem útočníka, který na internetu šířil nejrůznější konspirační teorie, přitom měla být sama Nancy Pelosiová.

Útočník, kterého úřady identifikovaly jako 42letého Davida DePapea, je podezřelý z napadení a pokusu o únos při vloupání do domu Pelosiových, v úterý by mohl být odsouzen. Hrozí mu až 50 let za mřížemi, uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.

Americká média útočníka vykreslila jako příznivce konspiračních teorií. Na facebooku sdílel fantaskní články o vakcínách proti covidu-19, zfalšovaných prezidentských volbách v USA či útoku na Kapitol z 6. ledna minulého roku. Podle známých byly jeho příspěvky „plné hněvu“.

DePape řekl policii, že ani po telefonátu Pelosiho na tísňovou linku z domu neutekl, protože „podobně jako američtí otcové zakladatelé s Brity bojoval proti tyranii bez možnosti vzdát se“.

Útok, který obvodní zástupce Brooke Jenkins označil za „politicky motivovaný“, vyvolal obavy z násilí ze strany extremistů. To by mohlo s blížícími se volbami v USA jen sílit.

Reklama

Doporučované