Hlavní obsah

Čína omezí čas, který děti tráví na mobilu. Dostanou dvě hodiny denně

Foto: Shutterstock.com

Nové regulace mají snížit dobu, kterou děti v Číně stráví na internetu.

Reklama

Pouhé dvě hodiny na chytrém telefonu denně, a to jen pro ty nejstarší děti. Čínský úřad pro kyberprostor chystá nové regulace. Zásadně tak sníží čas, který mladí stráví na internetu.

Článek

Dvě hodiny pro děti od 16 do 18 let, jedna hodina pro děti od osmi do 16 let. Pro ty nejmladší – které nedovršily osmi let – pak pouhých osm minut denně. To, co na první pohled vypadá jako komplikovaná matematická úloha, jsou pouze nová čínská pravidla: sloužit mají k tomu, aby nezletilí netrávili na telefonech příliš mnoho času.

Podle čínského úřadu pro kyberprostor by pak prodejci chytrých telefonů měli do mobilů zavést i takzvaný „dětský režim“, který umožní zabránit v přístupu k internetu mezi desátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní. Zároveň ale upozornil, že dospělí by měli mít možnost internet i chytrý telefon používat neomezeně.

Oznámení nových regulací, které jsou až do 2. září otevřeny k veřejné zpětné vazbě, způsobilo pád akcií čínských technologických společností, jako jsou třeba videoplatformy Bilibili nebo Kuaishou. Výrazně klesla také společnost Tencent Holdings, která v zemi provozuje sociální síť WeChat.

Právník ze společnosti Shanghai Shenlun Xia Hailong pak pro agenturu Reuters uvedl, že zavedení podobných pravidel s sebou přinese mnoho problémů. „Bude potřeba velké úsilí i dodatečné náklady, aby internetové společnosti dokázaly tato omezení implementovat,“ řekl.

„Riziko nedodržení navíc bude velmi vysoké. Myslím si, že spousta internetových společností proto může zvážit zákaz používání jejich služeb nezletilými,“ doplnil.

Čína a Ujgurové v zahraničním exilu

Čínské úřady utlačují Ujgury i v zahraničním exilu. Aby je pekingský režim přiměl ke spolupráci, vyhrožuje jim postihem členů rodiny, kteří zůstávají v Číně. Jejich příběhy popsala britská BBC.

Čína novými pravidly reaguje na stále se zvyšující závislost mladých na internetu. Konkrétně tato omezení pak přicházejí po signálech z Pekingu, které naznačují, že letitý regulační zásah proti jeho technologickému průmyslu skončil. Tamější úřady sdělily, že se teď budou snažit co nejvíce podporovat rozvoj technologických gigantů.

Reklama

Doporučované