Hlavní obsah

Čínská cestovní horečka začala. Jako první vyrazili lidé z Hongkongu

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Hongkongu se ve velkém vydali do Číny.

Reklama

Čína v neděli po téměř třech letech přísných restrikcí kvůli covidu-19 plně otevřela své hranice a nevyžaduje už při jejich překročení karanténu. Hned první den toho využily k návštěvě blízkých i desetitisíce obyvatel Hongkongu.

Článek

Asijské země kvůli uvolnění režimu v Číně čekají příval tamních turistů a některé už oznámily, že budou požadovat negativní testy na koronavirus.

Čínské úřady od března 2020 vyžadovaly po všech lidech po příjezdu ze zahraničí třítýdenní karanténu v některém ze státních zařízení. Od loňského června se karanténa zkrátila na týden a od listopadu na pět dní.

Úplný konec povinné izolace povede k tomu, že se za hranice vydá velké množství Číňanů, upozorňuje agentura DPA.

Čína a covid-19

Uvolnění čínských pravidel cestování vyvolalo ve světě obavy. Tamní zdravotnictví je přetížené náporem covidové epidemie a hrozí, že virus znovu zmutuje.

Před cestami do Číny, odkud se původně koronavirus v roce 2019 rozšířil, varovalo například německé ministerstvo zahraničí. Lidé by se podle Berlína měli vyhnout „zbytečným“ cestám.

Podle odhadů britské společnosti pro lékařskou analýzu Airfinity se v současnosti v Číně každý den nově infikuje koronavirem 2,5 milionu lidí a 16 600 každý den zemře.

Znamená to, že od uvolnění čínských koronavirových opatření už nemoci podlehlo přes 200 tisíc lidí. Podle projekcí by se počet úmrtí na koronavirus mohl do konce dubna zvýšit na 1,7 milionu.

Řada zemí, včetně USA, Británie, Francie či Německa, již oznámila, že bude vyžadovat od cestujících z Číny negativní testy na koronavirus.

Česká vláda žádný podobný krok neoznámila. Naopak čínské velvyslanectví v Praze uvedlo, že Češi budou muset po příletu do Číny předložit negativní test ne starší než 48 hodin a zdravotní prohlášení čínskému celnímu orgánu.

Obrovský zájem o cesty do pevninské Číny hlásí i Hongkong, kde po předchozí registraci smí hranice denně překročit nanejvýš 50 tisíc lidí. Pro obyvatele Hongkongu ale nadále platí povinnost prokázat se na hranicích negativním testem na covid-19.

„Spěchám, abych konečně mohl za ní“

Kvůli zavřeným hranicím někteří lidé z Hongkongu neviděli od začátku pandemie své příbuzné žijící v Číně. „Spěchám, abych konečně mohl za ní,“ řekl agentuře AP na jednom z hraničních přechodů muž, který se chystal za svou manželkou.

Agentura Reuters citovala ženu, která se po několika letech chystala navštívit rodiče. „Moji rodiče na tom nejsou zdravotně dobře a já je nemohla navštívit ani když zjistili, že mají rakovinu střev,“ řekla Teresa Chowová.

Cestovní horečku v Číně umocní ještě nadcházející oslavy lunárního Nového roku, které jsou důvodem k návštěvám příbuzných. Nový rok připadá na 22. ledna, ale slavnostní čtyřicetidenní období kolem Nového roku začalo v sobotu.

Reklama

Doporučované