Hlavní obsah

Těžké boje v Súdánu. Češi stále čekají na evakuaci

Foto: Profimedia.cz

Za týden bojů byly v celém Súdánu zabity stovky lidí.

Reklama

aktualizováno •

Boje v Súdánu pokračují a ostatní státy se snaží dostat pryč své občany. Podle prohlášení súdánské armády mají být ze Súdánu evakuováni diplomaté a státní příslušníci USA, Spojeného království, Francie a Číny.

Článek

Konflikt v Súdánu, který se rozhořel mezi složkami tamní armády a polovojenskými milicemi RSF, trvá už osmý den a nepřehledné boje se odehrávají především v hlavním městě Chartúmu. Během násilných střetů již byly po celé zemi zabity stovky lidí.

Předchozí plány na evakuaci cizinců nebyly kvůli obavám o bezpečnost realizovány. Mezinárodní letiště v Chartúmu navíc bylo kvůli násilnostem uzavřeno, a zahraniční velvyslanectví tak nemohla své občany dopravit domů.

Podle nejnovějších informací by ovšem ze země měli být evakuováni diplomaté a státní příslušníci Spojených států, Spojeného království, Francie a Číny. Evakuace by měla proběhnout letecky na palubách vojenských dopravních letadel z hlavního města a mělo by k ní podle velitele armády Fattaha al-Burhana dojít „v nadcházejících hodinách“.

Saúdské Arábii a Jordánsku se podařilo evakuovat své občany přes přístav na východě země a spolu s nimi se podařilo ze země dostat i občany další více než desítky převážně blízkovýchodních zemí.

Další země včetně mnoha evropských zatím své diplomaty a další občany ze země nedostaly. Evakuace leteckou cestou z Chartúmu či Njaly na západě země je ale nyní podle agentury Reuters kvůli bojům prakticky nemožná.

České Ministerstvo zahraničí už ve čtvrtek zveřejnilo informaci, že v zemi uvázli čtyři Češi, jejichž evakuace v danou chvíli nebyla možná.

„Všichni čtyři čeští občané jsou na evakuačním seznamu a náš zastupitelský úřad o možnostech evakuace intenzivně jedná s členskými zeměmi EU,“ potvrdil v prohlášení pro Seznam Zprávy Černínský palác.

Mluvčí resortu zahraničí Daniel Drake pak doplnil, „že v rámci Evropské unie se spojenci probíhá úsilí o organizaci repatriačního letu“. Záležet ale bude na tom, kdy se boje uklidní a zda to bude možné v rámci příměří uskutečnit.

Co se děje v Súdánu?

Súdánský konflikt je vyústěním rostoucího napětí mezi armádním lídrem a hlavou státu Fattahem al-Burhánem a vůdcem RSF Muhammadem Hamdanem Dagalem.

V sobotu resort zahraničí Seznam Zprávám sdělil, že situace se pro Čechy zatím nemění ani s nejnovějším vývojem. „Pozemní i vzdušná situace v Súdánu je nadále riskantní, protože boje stále probíhají. Došlo při nich také k poškození letiště v Chartúmu,“ stojí ve vyjádření Černínského paláce.

„Nadále platí, že čeští občané jsou zařazeni na evakuační seznam občanů EU. Náš zastupitelský úřad v Káhiře, pod který Súdán spadá, situaci sleduje a je v průběžném kontaktu s partnery z ostatních zemí EU. V tuto chvíli ale české velvyslanectví nemá informace o tom, že by v nejbližších hodinách bylo možné evakuaci provést,“ dodalo ministerstvo.

Konflikt v Súdánu vstoupil do druhého týdne, přestože obě strany - armáda i RSF - souhlasily s třídenním příměřím u příležitosti muslimského svátku Íd al-Fitr, který začíná v pátek a kterým končí muslimský postní měsíc ramadán. V sobotu však boje od rána opět pokračovaly.

Aktualizovali jsme zprávu o vyjádření Ministerstva zahraničních věcí k nejnovějšímu vývoji.

Reklama

Související témata:

Doporučované