Hlavní obsah

Přečkat to nejhorší: Čtyři Češi uvázlí v Súdánu zatím nemají možnost odjet

Foto: Profimedia.cz

Pohled na dům v Chartúmu po zásahu.

Reklama

Tvrdé boje mezi armádou a povstalci uvěznily na území Súdánu čtveřici českých občanů. Podle zjištění Seznam Zpráv se jedná o pracovníky dvou firem. Dvě osoby se zdržují v metropoli Chartúm, dvě v západním Súdánu.

Článek

Konflikt v Súdánu, který se rozhořel mezi složkami tamní armády a polovojenskými milicemi RSF, trvá už sedmým dnem. Nepřehledné boje se odehrávají především v hlavním městě Chartúmu. Podle nejnovějších dat Světové zdravotnické organizace přišlo o život už 413 lidí, informovala agentura Reuters.

České ministerstvo zahraničí už ve čtvrtek zveřejnilo, že v zemi uvázli čtyři Češi, jejichž evakuace v tuto chvíli není možná.

Seznam Zprávy zjistily, že se jedná o technické pracovníky dvou firem - dva lidé pobývají v Chartúmu a další dva v dárfúrské Nijale. Pracují pro společnosti BM Motors a VAE Controls, s nimiž se redakce spojila.

Zástupce společnosti BM Services v Súdánu, která spadá pod BM Motors, Mohamed Abdalla Mohieldin pro Seznam Zprávy uvedl, že se jejich pracovníci nacházejí v místě, které je „zabezpečené, a mají dostatek zásob, včetně jídla a pití, které by je měly na určitý čas zajistit“. Možnost se s nimi spojit je podle něj však omezená.

S BM Motors je v kontaktu honorární konzul Súdánské republiky v ČR Petr Pelikán. V rozhovoru s redakcí upřesnil, že firma přivezla Čechy na práci v Nijale.

„Jde o opraváře velkého generátoru, který tam zásobuje město elektřinou. Přijeli, odhaduji, tak před třemi týdny,“ uvedl Pelikán.

Dva Češi tam podle něj měli dvojnásobnou smůlu; ještě navíc se stali terčem zlodějů. „Nijala je asi hodinu letu od Chartúmu; kdo je okradl, nelze říct,“ podotýká Pelikán.

Detailnější informace o dvou Češích v Chartúmu nemá, oslovený zástupce jejich společnosti nechtěl situaci komentovat.

Co se děje v Súdánu?

Súdánský konflikt je vyústěním rostoucího napětí mezi armádním lídrem a hlavou státu Fattahem al-Burhánem a vůdcem RSF Muhammadem Hamdanem Dagalem.

Přestože se uvázlí Češi potýkají s pochopitelnou mírou stresu, velké nebezpečí jim podle Pelikánových vlastních letitých zkušeností s pobytem v Súdánu nehrozí.

„I když je tentokrát konflikt silnější, já sám jsem na místě zažil střelbu mockrát. Většinou to není tak hrozné. Evropanům tam navíc nikdo nechce nic udělat, pokud by se sami do něčeho nechtěli připlést,“ vysvětluje dále.

Příměří by podle českého honorárního konzula mohlo nastat se svátkem konce ramadánu (Íd al-Fitr). V pátek ráno, právě v souvislosti s oslavami, vyhlásily klid zbraní milice RSF, a to na 72 hodin.

„Příměří se shoduje s požehnaným svátkem Íd al-Fitr a s cílem otevřít humanitární koridory pro evakuaci občanů a dát jim možnost pozdravit své rodiny,“ uvedly milice v prohlášení, z něhož citoval server Al-Džazíra.

Zatím není jasné, zda na příměří přistoupila i súdánská armáda. Podle britské BBC se nicméně střelba a exploze rozléhaly především Chartúmem i v pátek ráno.

Svědectví z místa

Ukrývá se – podobně jako tisíce dalších – doma v nepokoji zmítaném Chartúmu. Dochází voda i potraviny, popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Řešení zatím není

Možnosti, jak Čechy ze Súdánu v tuto chvíli dostat, téměř nejsou.

„Evakuace ze země není v tuto chvíli možná, boje stále probíhají a letiště jsou zavřená. Všichni čtyři čeští občané jsou na evakuačním seznamu a náš zastupitelský úřad o možnostech evakuace intenzivně jedná s členskými zeměmi EU,“ potvrdil v prohlášení pro Seznam Zprávy Černínský palác.

Mluvčí resortu zahraničí Daniel Drake pak doplnil, „že v rámci Evropské unie se spojenci probíhá úsilí o organizaci repatriačního letu“. Záležet ale bude na tom, kdy se boje uklidní a zda to bude možné v rámci příměří uskutečnit.

„MZV, ani další evropské státy aktuálně nemohou nic dělat, protože letiště je rozbité. Nikdo neví, jak moc. Než tam začne něco létat, musí všechny systémy projít revizí. Těžko říct, jak dlouho to tedy bude trvat… Pochybuji také, že se teď někomu bude chtít cestovat po zemi. Myslím si, že daleko jednodušší a bezpečnější je, aby ti lidé přečkali tuto dobu (než se situace uklidní) přímo na místě,“ dodává český konzul.

Reklama

Doporučované