Hlavní obsah

Co nezničili, to ukradli, říkají o ruské armádě lidé z osvobozených měst

Foto: Profimedia.cz

Zničený kostel v Charkovské oblasti. Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinské síly podle posledních zpráv armády získaly zpět tři tisíce kilometrů čtverečních. Lidé v dříve okupovaných oblastech zažívají radost.

Článek

Ukrajinská ofenziva zaznamenává úspěchy a armáda osvobozuje vesnice, které byly měsíce pod kontrolu nyní prchajících ruských vojsk. Lidé v okupovaných oblastech popisují žití v teroru, čekání na ukrajinské vojáky i radost po jejich příchodu.

Natalie žije ve vesnici Novovoznesenske v Chersonské oblasti, kterou v letošním březnu obsadily ruské jednotky. „Co nezničili, to ukradli, včetně vidliček, lžic a také bot z nohou důchodce. Byla to lůza,“ popisuje pro britskou BBC chování ruských vojsk v její vesnici. Rozzáří se, když vzpomíná na to, když do města přijeli Ukrajinci a nenávidění okupanti museli vesnici opustit.

„Když přijely naše ozbrojené síly, byli jsme ve sklepě. Ptali se ukrajinsky: ‚Je někdo naživu?‘ a uvědomila jsem si, že jsou naši. Byli tak krásní zvláště ve srovnání s fašisty (jak označuje ruské síly),“ popisuje momenty osvobození. „Nevěděla jsem, jak na ně reagovat - jestli je mám obejmout nebo je držet za ruce? Dotkla jsem se jich a byla jsem opravdu šťastná.“

Osvobozená místa jsou ovšem zničená a nápravy mohou trvat roky. „Není jediná obytná budova, která by nebyla poškozena. Největším problémem je vytápění. Pochybuji, že bychom byli schopni obnovit topný systém před zimou,“ popisuje starosta osvobozeného Izjumu v Charkovské oblasti pro The New York Times (NYT).

Sobotní vývoj situace na Ukrajině

Ukrajinská armáda dosahuje v protiofenzivě úspěchů. Podle tvrzení Státní bezpečnostní služby ukrajinské síly vstoupily do strategicky významných měst Kupjansk a Izjum. Ukrajinští vojáci jsou i v okupovaném Lysyčansku na Donbasu.

Obyvatelé, kteří z města uprchli, by se podle něj mohli začít vracet během pár dní. Uvedl, že ve městě zůstalo asi 12 tisíc obyvatel, kteří zoufale potřebují humanitární pomoc.

Ukrajinské záchranné služby, které vstoupily do dříve okupovaných měst a vesnic, popsaly různé míry škody. Bleskový postup ukrajinských jednotek měl ale některé z nich ušetřit decimování drsnou dělostřeleckou válkou, která probíhá jinde.

„Kupjansk vypadá docela normálně a Ševčenkov má několik poškozených budov,“ řekl pro NYT Maksym, vedoucí pyrotechnického týmu, který navštívil obě města. „V Ševčenkově dokonce funguje elektřina.“

Čekání na osvobození

Okupované oblasti původně čekalo referendum o připojení k Rusku. Nyní ale ukrajinské jednotky postoupily a ruské síly rychle ustupují, a to především ze strategických míst ve východní oblasti Charkova. Ztratily i strategicky důležitá města Kupjansk, klíčový logistický uzel, a patrně i Izjum, výchozí bod pro útoky.

Chci tady vidět naši armádu a poděkovat jí. Chci vidět vítězství.
obyvatelka okupovaného Chersonu

Na sociálních sítích se objevují obrázky opuštěných ruských pozic, ukrajinské síly v nově osvobozených oblastech vztyčují svou vlajku. „Ruská armáda spěchá, aby se proslavila jako nejrychlejší armáda na světě. Nepřestávejte utíkat,“ ironicky napsal na Twitteru Andrij Jermak, náčelník generálního štábu prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeden z osvobozených Mykhailo to nazval „vojenským zázrakem“.

Ruské jednotky mají v současnosti pod kontrolou zhruba pětinu Ukrajiny, včetně velkého města Cherson. Díky úspěšné protiofenzivě by se to ovšem mohlo brzy změnit.

„Za poslední dva nebo tři dny se zdá, že ruská armáda trochu ztichla,“ říká žena žijící v Chersonu. „(Ruští vojáci) jsou méně vidět v kavárnách a restauracích. Pokud začnou pouliční boje, bude to velmi nebezpečné. Ale budu sedět ve sklepě několik dní nebo týdnů, pokud to bude nutné. Chci tady vidět naší armádu a poděkovat jí. Chci vidět vítězství.“

Na osvobození čeká i skupina ukrajinských aktivistů, kteří z okupovaných oblastí získávají a předávají informace o ruských vojenských pozicích. „V blízkosti strategických vyhlídek probíhají hromadné prohlídky bytů. V minulém týdnu došlo ke dvěma případům, kdy byli lidé vyvedeni na ulici,“ popisuje situaci, s tím že ale zprávy z protiofenzivy dávají místním  naději. „Lidé jsou nyní velmi povzbuzeni postupem kolem Charkova. Mnozí doufají, že my budeme další.“

Rusko kvůli problémům mění plány

Ruské úřady odložily na neurčito referenda o připojení okupovaných oblastí k Rusku. Důvodem je postup ukrajinských sil v Charkovské oblasti.

Ukrajina během září osvobodila již tři tisíce kilometrů čtverečních, oznámila ukrajinský armáda. Rusko uznalo stažení z některých měst, síly plánuje přesunout na Donbas. K dosavadním úspěchy protiofenzivy přispívá využití zbraní dodaných ze zahraničí, včetně raketových odpalovacích systémů dlouhého doletu, pomáhat mají i zahraniční zpravodajské služby, píše BBC.

Ukrajinským silám měla pomoci k úspěchům také oznámená protiofenziva v Chersonské oblasti. Kreml tak přemístil některé své pozice tam, čímž umožnil volnější průnik na severu země u Charkova. Ofenziva ale také ukázala, že ukrajinské síly dokážou na bojišti ruské jednotky porazit, míní západní vojenští experti.

Reklama

Doporučované