Hlavní obsah

Dalších šest ukrajinských dětí se po dohodě vrátí z Ruska domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Tisíce ukrajinských dětí byly od začátku války zavlečeny do Ruska. Ilustrační fotografie.

Reklama

Díky dohodě sjednané Katarem se dalších šest dětí vrátí bezpečně z Ruska zpátky k nejbližším ukrajinským příbuzným. Jde o druhé předání, čtyři nezletilí dorazili domů již v říjnu.

Článek

Šest dětí se vrátí z Ruska zpátky na Ukrajinu na základě dohody zprostředkované Katarem, informovala agentura Reuters, které to v úterý potvrdil představitel Kataru. Anonymní zdroj, který se podílí na organizaci předávání, řekl, že děti měly pobývat u příbuzných v Rusku.

Jde již o druhou fázi navrácení dětí na základě dohody sjednané Katarem. V říjnu se již domů vrátily čtyři nezletilé osoby, připomíná deník The Guardian.

Agentura Reuters dříve s odvoláním na zdroje napsala, že jednání o propouštění dětí se konala nejméně od letošního dubna. Katar souhlasil s ukrajinskou žádostí o zprostředkování návratů nezletilých, když katarský premiér šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sání navštívil v červenci 2023 Ukrajinu.

„Proces zahrnoval získání souhlasu rodin, identifikaci nezletilých a ověření identifikačních údajů, koordinaci s humanitárními organizacemi, jakož i logistická opatření,“ uvedl katarský představitel.

Více o navracení dětí na Ukrajinu

Do Ruska bylo podle Kyjeva zavlečeno téměř 20 tisíc dětí. Ukrajinské straně se podařilo dostat zpátky 387 z nich, uvádí ČTK.

Reklama

Doporučované