Hlavní obsah

Papež pomůže s návratem tisíců unesených ukrajinských dětí z Ruska domů

Foto: Shutterstock.com

Kardinál Matteo Zuppi, papežův mírový vyslanec.

Reklama

Vatikán se bude angažovat v plánu k navrácení deportovaných ukrajinských dětí. Do Ruska jich bylo od začátku války zřejmě násilně přesunuto přes 16 tisíc.

Článek

Vatikán prosazuje plán k navrácení ukrajinských dětí, které byly během války zavlečeny do Ruska, zpět domů k rodinám. Pod příslibem anonymity to agentuře AP sdělil jeden z vysokých úředníků Vatikánu.

O pomoc s navrácením dětí požádal papeže Františka také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během své květnové návštěvy Svatého stolce. Podle nynějších informací z Vatikánu vyjádřilo Rusko ochotu se do procesu zapojit.

Představitel Vatikánu hovořil s reportéry ve čtvrtek večer, krátce po návratu kardinála Mattea Zuppiho z Washingtonu do Vatikánu. Zuppi je mírovým vyslancem papeže Františka a v úterý se v americkém hlavním městě sešel s prezidentem Joem Bidenem.

Nejmenovaný představitel Bílého domu uvedl, že velká část Bidenovy diskuze se Zuppim se týkala právě snahy Svatého stolce vrátit ukrajinské děti domů. Úředník poznamenal, že Biden, sám katolík, toto úsilí Vatikánu uvítal. Schůzka trvala přes hodinu a Biden ujistil Zuppiho o tom, že „je připraven podpořit iniciativy v humanitární oblasti, zejména pro děti a nejkřehčí lidi, a tím napomáhat na cestě k míru“.

Kardinál Zuppi dříve navštívil také Kyjev, kde se začátkem června setkal s prezidentem Zelenským a dalšími ukrajinskými představiteli, a rovněž Moskvu. V ruském hlavním městě se koncem června setkal s jedním z poradců prezidenta Vladimira Putina pro zahraniční politiku Jurijem Ušakovem a také s Marií Lvovovou-Bělovovou, ruskou zmocněnkyní pro práva dětí.

Lukašenkovi hrozí zatykač za únosy dětí

Běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi hrozí mezinárodní zatykač za násilný přesun ukrajinských dětí, napsal The Daily Telegraph. Ze stejného zločinu byl obviněn i ruský prezident Vladimir Putin.

Na Lvovovou-Bělovovou vydal již dříve mezinárodní soud v Haagu zatykač, společně se zatykačem na Putina. Oba jsou obviněni ze zapojení do nucených přesunů ukrajinských dětí do Ruska. Podle ukrajinské vlády bylo od začátku války z Ukrajiny deportováno přes 16 tisíc dětí, ovšem podle některých zdrojů jsou tyto údaje podhodnocené.

Nejasný plán

Iniciativa Vatikánu navazuje na jeho angažovanost v dřívější výměně vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou, ve které Svatý stolec dodal seznamy vězňů, již mají být vyměněni. Není však známo, kolika vězňů se výměna nakonec týkala.

Vatikánský představitel také uvedl, že Rusko vyjádřilo ochotu zapojit se do podobného procesu výměny zahrnující návrat některých ukrajinských dětí.

Prozatím však zůstává nejasné, jaké (pokud vůbec nějaké) podmínky pro návrat dětí Rusko stanovilo, kolik by jich mohlo být zapojeno a kdy by mohla operace začít. Představitel Vatikánu však zdůraznil důležitost nedávné schůzky kardinála Zuppiho s Lvovovou-Bělovovou, která má o záležitosti nejvíce informací, vzhledem k tomu, že je za deportace ukrajinských dětí do Ruska přímo odpovědná.

Před několika dny se rovněž objevily zprávy o přesunech ukrajinských dětí z Ruskem okupovaných ukrajinských území do Běloruska, které je hlavním ruským spojencem. Na přesunech se podílela běloruská pobočka Červeného kříže, což vyvolalo mezinárodní pobouření a hlasitou kritiku z Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC). Podle některých zdrojů bylo do běloruských „ozdravných“ táborů přesunuto přes dva tisíce ukrajinských dětí, pod záminkou údajné rekreace a zotavení.

Reklama

Doporučované