Hlavní obsah

Dánsko našlo v blízkosti potrubí Nord Stream záhadný objekt

Foto: Profimedia.cz

Nedatovaný snímek, který 24. března 2023 zveřejnily Dánská energetická agentura a dánské ministerstvo obrany, ukazuje objekt nalezený v blízkosti plynovodu Nord Stream 2 v dánských vodách Baltského moře.

Reklama

Kodaň plánuje válcovitý předmět nalezený v blízkosti dříve sabotovaných plynovodů vyzvednout.

Článek

Dánské úřady se obrátily na majitele plynovodů Nord Stream, společnost Nord Stream 2 AG, aby pomohla vyzvednout z mořského dna záhadný předmět objevený v blízkosti potrubí.

Ze záběrů, které zveřejnil dánský rezort obrany, je patrné, že se jedná o válcovitý, zhruba 40 centimetrů vysoký předmět.

Jak píše na svých stránkách Deutche Welle, Dánská energetická agentura má za to, že se může jednat o pouhou námořní kouřovou bóji, která „nepředstavuje bezprostřední bezpečnostní riziko“.

„S cílem objasnit povahu objektu se dánské orgány rozhodly objekt vyzvednout,“ cituje DW z prohlášení agentury s tím, že se do operace zapojí síly ministerstva obrany. Teď se čeká na souhlas provozovatele plynovodů.

V souvislosti s nálezem je nutné připomenout, že plynovod, který byl vybudován za účelem přepravy ruského plynu do Evropy, se několik měsíců po ruské invazi na Ukrajinu stal terčem sabotáže. Půl roku po výbuších na dně Baltského moře však stále není znám viník.

Analýza

V nedávné době se objevily nové poznatky o možných aktérech výbuchů ruských plynovodů na dně Baltu. Pozornost se soustředí na malou loď s ukrajinskou stopou. Nejasný původ některých informací však zároveň vyhovuje Kremlu.

Západní mocnosti podezíraly Kreml, ten zase ukazoval prstem na Západ, aktuálně se prošetřuje i ukrajinská linka.

K aktuálnímu nálezu Moskva v pátek vzkázala, že je nezbytné zjistit, o co se přesně jedná, a vyzvala k transparentnímu vyšetřování.

„Je to jistě pozitivní zpráva, když je majitel plynovodu přizván k účasti na velmi důležitých fázích vyšetřování,“ citovala ruská média mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Většinový podíl ve dvojici plynovodů drží ruský energetický gigant Gazprom, zbývající podíly vlastní nizozemské, francouzské a německé společnosti.

Reklama

Doporučované