Hlavní obsah

Dávejte si pozor na to, co říkáte, varovali sportovce v Pekingu

Foto: Profimedia.cz

MOV loni v létě před hrami v Tokiu uvolnil zákaz protestů a umožnil sportovcům „vyjadřovat své názory“ během tiskových konferencí.

Reklama

„Buďte zodpovědní“ při debatě o kontroverzních tématech, varovala olympioniky předsedkyně Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru Jang Jang. Nejde o první varování pro olympioniky, kteří by se odvážili kritizovat Čínu.

Článek

Svoboda sportovců jako jedno z horkých témat ještě před začátkem her v Pekingu. Lidskoprávní organizace opakovaně varovaly, že konverzace o událostech v Tibetu, Hongkongu nebo provincii Sin-ťiang by mohly mít pro sportovce následky.

Bývalá rychlobruslařka a předsedkyně Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru (spojnice mezi olympioniky a Mezinárodním olympijským výborem) Jang Jang, která na zimních hrách v roce 2002 získala dvě zlaté medaile, trvá na tom, že sportovci budou moci v mix zónách mluvit, o čem chtějí.

Její slova na úterní tiskové konferenci však byla podle deníku The Guardian dosti nejednoznačná. Deník uvádí, že přítomní novináři měli pocit, že Jang Jang varuje sportovce před kritikou porušování lidských práv ze strany Číny.

„Je zde pravidlo 50 Olympijské charty,“ uvedla Jang, která je mimo jiné také viceprezidentkou Světové antidopingové agentury. „Velmi jasně se zde píše o svobodě slova pro sportovce, o tom, jaké projevy mohou pronést, v kterou dobu, při jakých příležitostech. Sportovci jsou vzorem pro svět a je na ně upřeno hodně pozornosti. Mají své názory, a pokud je chtějí sdílet, je to důležité,“ uvedla bývala rychlobruslařka.

„V chartě jsou velmi přísná pravidla. Na medailových ceremoniích se není možné vyjádřit, ale na tiskových konferencích nebo v rozhovorech mohou sportovci svobodně říct svůj názor. Sportovci ale musí být zodpovědní za to, co říkají. Budeme spolupracovat s MOV a zajistíme, aby bylo přísně dodržováno pravidlo 50,“ uvedla na tiskové konferenci Jang.

Olympijská charta v případě pravidla 50 (Reklama, demonstrace a propaganda) uvádí, že „v olympijských prostorách, na sportovištích a jiných místech není povolen žádný typ demonstrací nebo politické, náboženské či rasové propagandy“, píše se v překladu charty na webu Českého olympijského výboru.

MOV nicméně loni v létě před hrami v Tokiu uvolnil zákaz protestů a umožnil sportovcům „vyjadřovat své názory“ během tiskových konferencí – ale politické demonstrace jsou na medailových pódiích stále zakázané.

Nejde přitom o první varování směrem k olympionikům. V lednu se mnohem ostřeji vyjádřil zástupce generálního ředitele odboru mezinárodních vztahů Pekingu 2022 Jang Šu.

„Jsem si jistý, že výroky, které jsou v souladu s olympijským duchem, budou chráněny. Cokoli a jakékoli chování nebo projevy, které jsou proti olympijskému duchu, zejména proti čínským zákonům a nařízením, budou podléhat určitému trestu,“ řekl funkcionář. Naznačil, že trest by mohl být v podobě zrušení akreditace.

Výkonný ředitel pořadatelského týmu olympijských her Christophe Dubi mezitím navrhl, aby sportoviště v dějišti olympiády mohla být zaplněna z jedné třetiny až poloviny po pátečním zahájení her.

„Pro diváky bude vytvořen program, který zajistí jejich přítomnost na tribunách a zároveň zaručí jejich bezpečnost,“ řekl Dubi. „Pokud jde o kapacitu, zatím jsme nerozhodli, protože se to musí doladit na základě místa konání, ale řekl bych, že pokud bychom mohli zaplnit třetinu nebo polovinu míst, byl by to dobrý výsledek,“ dodal Dubi.

Obavy o bezpečí účastníků olympiády vyvolala i povinnost nainstalování aplikace pro chytré telefony, kterou budou sportovci během pobytu v Číně používat k hlášení zdravotních a cestovních údajů. Podle bezpečnostních analytiků obsahuje vážné chyby v šifrování.

Firma pro kybernetickou bezpečnost Internet 2.0 také doporučila přivézt si do Pekingu předplacené jednorázové telefony, nebo si vytvořit speciální dočasné e-mailové účty. Několik zemí doporučilo svým reprezentantům, aby mobily nechali doma.

Reklama

Doporučované