Hlavní obsah

Davy Íránců se střetly s policií cestou k hrobu ženy, jejíž smrt vše začala

Foto: Profimedia.cz

Uctít památku zesnulé Mahsá Amíníové přímo na hřbitov v kurdském Saqqezu, kde její tělo leží, se ve středu vydaly stovky Íránců.

Reklama

Od úmrtí mladé Mahsá Amíníové, které v Íránu spustilo rozsáhlé vlny nepokojů, už uběhlo 40 dní. Protesty stále neutuchají. V rodném městě zesnulé dívky se ve středu střetly s policií stovky protestujících Íránců.

Článek

Ačkoliv íránský režim před víkendem hlásil, že „vzpoura prožívá své poslední momenty“ a bezpečnostní složky brzy protivládní protesty zcela potlačí, nepokoje v zemi stále pokračují.

Stovky truchlících Íránců se ve středu shromáždily u hrobu dvaadvacetileté Kurdky Mahsá Amíníové, která přesně před čtyřiceti dny zemřela po tom, co ji zatkla íránská mravnostní policie. Informoval o tom deník The Guardian s tím, že čtyřicátým dnem podle íránské tradice končí období truchlení.

Záběry na sociálních sítích ukazují davy lidí, kterým se podařilo obejít policejní zátarasy a dostat se do kurdského města Saqqez, které bylo domovem Amíníové a kde nyní leží její tělo. Právě na tomto místě protesty, které rychle zachvátily celou zemi, započaly.

Davem se ve středu nesla známá hesla jako „Žena, život, svoboda“ nebo „Smrt diktátorovi“, která se během několika týdnů stala symbolem protivládních protestů. Zaznívala ale i nová, jako například „Kurdistán, Kurdistán, hřbitov fašistů“.

Protestující se nakonec v rodném městě Mahsá Amíníové střetli z bezpečnostními složkami, píše stanice BBC. Podle kurdské organizace na ochranu lidských práv stříleli strážníci na náměstí Zindan do davu ostrými náboji a slzným plynem. Polooficiální tisková agentura Isna informovala o střetech na okraji města.

Dvaadvacetiletá Mahsá Amíníová zemřela 16. září, tři dny po tom, co ji v Teheránu zatkla nechvalně proslulá mravnostní policie za to, že neměla správně nasazený hidžáb. Její rodina a právníci z úmrtí obviňují strážníky, kteří měli mladou ženu bít obuškem do hlavy. Íránské úřady ovšem namítají, že Amíníová zemřela v důsledku neurologického onemocnění, kterým trpěla ještě před zásahem policie.

Smrt mladé dívky rozpoutala v Íránu největší vlnu protestů za poslední téměř tři roky a pro íránský režim pravděpodobně znamená jednu z největší výzev od íránské islámské revoluce v roce 1979. Oslabit nepokoje nedokázaly ani tvrdé represe ze strany íránského režimu.

Íránská vláda se snažila opakování protestů ve městě Saqqez za každou cenu zabránit. Rodině Mahsá Amíníové důrazně „doporučila“, aby se zdržela organizování slavnostního obřadu za jejich zesnulou dceru. Podle aktivistů rodičům Mahsá dokonce pohrozily a řekly, že „by se měli obávat o život svého syna“.

Do ulic města Saqqez také íránský režim v noci na středu nasadil velké množství bezpečnostních jednotek, které údajně nakonec úplně zatarasily vstup do města. Informovala o tom organizace na ochranu lidských práv Hengsaw, která sdílela snímky dokazující silnou policejní přítomnost ve městě.

Na dalších záběrech jsou vidět desítky lidí, kterým se podařilo policejní kontrolu obejít. Do města proudily davy lidí v automobilech i na kolech. Ke hřbitovu se ve velkém lidé vydávali dokonce pěšky přes silnice i pole.

„Snažili se nám zabránit ve vstupu na hřbitov, ale podařilo se mi dostat dovnitř,“ citovala agentura Reuters jednoho z přítomných demonstrantů.

Uctít památku Amíníové se vydaly i některé slavné osobnosti, například íránští fotbalisté Ali Daei a Hamed Lak. Ti se podle organizace Hengsaw ubytovali v kurdském hotelu, bezpečnostní složky je ovšem nakonec odvezly do svého vlastního zařízení, kde nad nimi mají dohled.

Kurdský guvernér Esmail Zarei Koosha tyto informace odmítá a tvrdí, že Daei a další osobnosti jsou v Teheránu. „Nepřítel a jeho média… se snaží využít čtyřicetidenní výročí smrti Mahsy Amíníové jako záminku k vyvolání nového napětí, ale naštěstí je situace v provincii zcela stabilní,“ citovala ho státní agentura Irna.

Daei se dostal do nemilosti íránského režimu už dříve, když na sociálních sítích sdílel příspěvky na podporu protivládních protestů.

Reklama

Doporučované