Hlavní obsah

Do Běloruska už dorazilo nejméně 2000 vagnerovců, uvádí nezávislá skupina

Foto: Andrey Sayfutdinov, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Minimálně dva tisíce vagnerovců přijelo v úterý do Běloruska. Podle CNN dorazil první konvoj Vagnerovy skupiny do nepoužívané vojenské základny u města Asipoviči. Tam byl připravený i stanový tábor.

Článek

Do Běloruska už dorazilo nejméně 2000 členů ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny, uvedla dnes na Telegramu běloruská nezávislá monitorovací skupina Belaruski Hajun. Od 11. července podle ní dorazili do této východoevropské země žoldnéři v nejméně pěti konvojích. Příjezd nájemních bojovníků z Ruska do sousední země potvrzuje stanice CNN na základě analýzy satelitních snímků a videí na sociálních sítích.

„Máme údaje, že od 11. července dorazilo do Běloruska už nejméně pět kolon žoldnéřů (Jevgenije) Prigožina - nejméně 382 až 400 vozidel. Počet žoldnéřů v Bělorusku podle našich odhadů činí už 2000 až 2500 lidí,“ uvádí Belaruski Hajun, jenž během dneška zaznamenal příjezd dvou konvojů, ve kterých bylo přibližně 170 až 185 vozidel. Asi 200 vagnerovců se podle něj dostalo do Běloruska po své ose, nikoliv v kolonách.

Podle CNN dorazil první konvoj Vagnerovy skupiny do nepoužívané vojenské základny u města Asipoviči, které leží asi 90 kilometrů od Minsku. A nejméně další dva konvoje byly na cestě k ní. „Satelitní snímky společnosti Planet Labs ukazují konvoj vozidel přijíždějící k běloruské vojenské základně, která je už léta prázdná, v pondělí krátce po 11:00 místního času (10:00 SELČ),“ píše americká zpravodajská stanice, podle níž se na základně objevilo 115 nových vozidel, které tam nebyly vidět na předchozích satelitních snímcích.

Projekt BBC Verify na základě satelitních snímků nyní potvrdil příjezd velkého konvoje vozidel do tábora u obce Cel, která se nachází nedaleko města Asipoviči. O příjezdu vagnerovců do Běloruska informovala v neděli také ukrajinská pohraniční stráž.

Minsk i Moskva v uplynulých týdnech naznačovaly, že by se žoldnéři z Vagnerovy skupiny mohli po své nedávné krátké vzpouře proti ruskému armádnímu vedení přesunout právě do Běloruska. U města Asipoviči za tímto účelem podle běloruských činitelů vznikl i stanový tábor. Když se do něj ale nedávno přijeli podívat zahraniční novináři, zel prázdnotou.

Vzpouru 23. června zorganizoval šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Ten ohlásil, že jeho bojovníci táhnou na Moskvu na protest proti ruskému armádnímu vedení. Vagnerovci pak vyrazili z východu Ukrajiny, kde bojovali na straně ruských invazních sil, na Rostov na Donu a směrem k ruské metropoli. Během několika hodin urazili stovky kilometrů a zmocnili se armádních stanovišť v Rostově na Donu a ve Voroněži. Krátce nato Prigožin protestní akci odvolal, údajně aby předešel krveprolití.

Ruský prezident Vladimir Putin pak navrhl, aby žoldnéři podepsali smlouvu s ruskou armádou, vrátili se ke svým rodinám, nebo odešli do Běloruska. Prigožinovi bylo rovněž nabídnuto, aby odešel do sousední země. Kde je teď, ale není jasné.

Reklama

Doporučované