Hlavní obsah

Do důchodu v 64 letech? Ne! odmítají Francouzi a vyšli do ulic

Foto: Profimedia.cz

Masivní protesty probíhají ve více jak 200 francouzských městech.

Reklama

Přes milion lidí vyšlo ve Francii do ulic, aby řeklo „ne“ plánované důchodové reformě. Ta by znamenala zvýšení věku odchodu do důchodu na 64 let.

Článek

Dopravu, školy i energetiku zasáhly masivní stávky po celé Francii. Podle policejních odhadů demonstrovalo proti navrhované důchodové reformě 1,272 milionu lidí. Francouzská odborová ústředna CGT, která stávku svolala, uvádí 2,8 milionu účastníků, píše agentura ČTK.

Demonstranti odmítají nepopulární důchodovou reformu, kterou na začátku ledna představila francouzská vláda. Plánuje mimo jiné postupně posunout hranici odchodu do důchodu o dva roky na 64 let.

Průzkumy ukazují, že s návrhem Emmanuela Macrona a jeho vlády nesouhlasí většina Francouzů.

„Vláda prohrála ideologickou bitvu,“ řekl Philippe Martinez z levicového odborového svazu CGT. Podle něj účast na protestech i v malých městech a na vesnicích ukazuje, že „politici by měli naslouchat lidem“.

Policie očekávala, že se pouličních demonstrace zúčastní až jeden milion lidí. Podobná účast byla i 19. ledna, kdy se také demonstrovalo. Tehdy se jednalo o největší protesty od doby, kdy pravicový prezident Nicolas Sarkozy v roce 2010 zvýšil věk odchodu do důchodu z 60 na 62 let.

Akce Robina Hooda

Hromadná doprava v metropolích i v regionech byla v úterý podle železničních operátorů „velmi výrazně narušena“. Stávky omezily i leteckou dopravu. Francouzské aerolinky uvedly pro list The Guardian, že musely zrušit každý desátý let.

Podle hlavního učitelského svazu se do stávky zapojila také asi polovina všech učitelů mateřských a základních škol, píše server BBC.

Jako vyjádření solidarity se v úterý uzavřely i některé radnice ovládané levicovou samosprávou. Socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová přímo v pařížských ulicích obvinila vládu z „hanebných lží“. Tou je podle ní argument vládních představitelů, že změna důchodu je nezbytná.

Některé odborové skupiny spouštějí na lokální úrovni takzvané „akce Robina Hooda“. V jihozápadní oblasti Lot-et-Garonne místní odborová pobočka CGT přerušila napájení několika rychlostních kamer a deaktivovala inteligentní měřiče výkonu.

„Když existuje tak masivní opozice, bylo by nebezpečné, aby vláda neposlouchala,“ řekla Mylene Jacquotová, generální tajemnice pobočky státních zaměstnanců CFDT.

Nejnižší v Evropě

Prezident v pondělí večer řekl, že změny jsou „nezbytné, když se srovnáváme se zbytkem Evropy“, a že je třeba provést změny, aby „zachránily“ francouzský státní důchodový systém. Francouzský důchodový věk 62 let je nejnižší ze všech velkých evropských ekonomik.

Macronova vláda v posledních dnech přitvrdila a vypadá to, že změnu chce protlačit i přes odpor lidu. Tvrdí, že změny jsou zásadní pro zajištění budoucího financování důchodového systému, který se podle předpovědi v příštích několika letech dostane do deficitu. Političtí oponenti a odbory však tvrdí, že systém je v současnosti vyvážený, a poznamenali, že šéf nezávislého poradního sboru pro důchody nedávno parlamentu řekl, že „výdaje na důchody nejsou mimo kontrolu, naopak jsou relativně omezené“.

Reforma penzijního systému by podle odhadů ministerstva práce přinesla dalších 17,7 miliardy eur (404 miliard korun) na ročních penzijních příspěvcích, píše Reuters. Odbory říkají, že existují i ​​jiné způsoby, jak zvýšit příjmy, například zdanit superbohaté nebo požádat zaměstnavatele či dobře situované důchodce, aby přispívali více.

7 tisíc pozměňovacích návrhů

Premiérka Élisabeth Borneová prohlásila, že o zvýšení důchodového věku na 64 let se „nevyjednává“. Borneová je zejména pod tlakem, aby návrhy upravila alespoň pro matky, které přerušily svou kariéru kvůli péči o děti a které by se mohly ocitnout v nevýhodě oproti mužům.

Právě ženy všech věkových kategorií tvoří významnou část protestujících. Clémence Guettéová z radikálně levicové strany La France Insoumise řekla, že genderový rozdíl v platech a důchodech je „nepřijatelný“.

Ministr vnitra Gérald Darmanin využil hádky k útokům na levici. Podle něj levicové strany „chtějí zpackat celou zemi“ a  hájí „lenost a šampaňský socialismus“.

Důchodové změny musí ještě projít parlamentem, kde Macronovo centristické uskupení ztratilo absolutní většinu. Levicová opozice předložila více než 7 tisíc pozměňovacích návrhů k návrhu zákona ve snaze zpomalit jeho cestu parlamentem. Vláda doufala, že zákon rychle schválí s podporou některých zákonodárců z pravicových Les Républicains. Namísto toho čelí výzvě, jak pro vlastní návrh sehnat podporu v Macronově uskupení.

Průzkum společnosti Odoxa v úterý zjistil, že popularita Macrona a Borneové klesla za jeden měsíc o pět bodů.

Reklama

Doporučované